Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Ιουλ-2021 19:28

  Απάντηση Βερβεσού στον Άρειο Πάγο: Μας εκπλήσσει δυσάρεστα η άρνηση να δοθούν στοιχεία για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

  Απάντηση Βερβεσού στον Άρειο Πάγο: Μας εκπλήσσει δυσάρεστα η άρνηση να δοθούν στοιχεία για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για απάντηση που συνιστά δυσάρεστη έκπληξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός , σχολιάζοντας την επιστολή της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, με την οποία αρνείται να χορηγήσει "ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων". 

  "Μας εξέπληξε δυσάρεστα η άρνηση σας να ικανοποιήσετε το από 1.7.2021 αίτημα της Ολομέλειας με την αιτιολογία ότι "σε ουδεμία των διατάξεων βρίσκει έρεισμα το υποβληθέν αίτημα" αναφέρει ο κ. Βερβεσός και απαριθμώντας πλήθος συνταγματικών και άλλων διατάξεων συμπληρώνει ότι η άρνηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου εδράζεται στην εσφαλμένη -κατά την κρίση του- πεποίθηση ότι η λήψη των αιτηθέντων στατιστικών στοιχείων σχετικά απαιτεί ειδική διάταξη νόμου. 

  "Κατά το Σύνταγμα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Φέρον στοιχείο του κράτους δικαίου (Συντ. 25) είναι η αρχή της διαφάνειας, ήτοι της φανερής κρατικής δράσης. Κατ’ άρθρο 5Α Συντάγματος καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων. Συνεπώς, η ακώλυτη πρόσβαση στα αιτηθέντα δεδομένα, που αφορούν σε ουσιώδη έκφανση της κρατικής δράσης, τη Δικαιοσύνη, είναι ο κανόνας. Νόμος απαιτείται για τον αποκλεισμό ή περιορισμό της πρόσβασης αυτής αποκλειστικά και μόνον για τους λόγους που το Σύνταγμα περιοριστικώς προβλέπει" εξηγεί ο κ. Βερβεσός ζητώντας από την κυρία Γεωργίου να αναθεωρήσει την στάση της. 

  Μάλιστα, επικαλείται και το άρθρο 90 τοι Κώδικα Δικηγόρων, το οποίο "προβλέπει, επιπροσθέτως, ότι οι Σύλλογοι "για τα πιο πάνω ζητήματα μπορούν να παρεμβαίνουν, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε κάθε αρμόδια αρχή", στις οποίες (αρχές) προδήλως περιλαμβάνονται και οι δικαστικές αρχές". 

  Καταλήγοντας, αφού προηγουμένως παραθέτει πλήθος νομοθετικών διατάξεων, καταλήγει: "Φανερό είναι ότι η ratio της τήρησης των άνω στοιχείων από τα δικαστήρια και το Υπουργείο δεν είναι η απόκρυψη, αλλά αντιθέτως η δημοσιοποίησή τους, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, και να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες παθογένειες και αβελτηρίες".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ