Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 11:45

  Jefferies: Πότε θα τελειώσει η πανδημία – Πόσο κοντά ή… μακριά είμαστε από την κανονικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Είμαστε πιο κοντά στο τέλος της Covid-19 από ό,τι νομίζουμε; Ποιος είναι ο ορισμός της "λήξης συναγερμού"; Τι σημαίνει η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα για την πορεία της πανδημίας. Σε αυτά τα ερωτήματα επιxειρεί να απαντήσει η Jefferies.

  H Jefferies έχει αναλύσει τα δεδομένα σχετικά με την αναλογία θνησιμότητας των περιστατικών λοιμώξεων (CFR) από τον SARS CoV 2 από τον Ιανουάριο του 2020 και έχει παρατηρήσει πτώση στα ποσοστά CFR λόγω κυρίως λόγω της καλύτερης και ταχύτερης αναγνώρισης των κρουσμάτων καθώς και της ύπαρξης των εμβολίων και των θεραπειών. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο προκαλούν ερωτήματα σχετικά με το εάν η παραλλαγή Δέλτα είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρα από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, και καθώς γίνεται κυρίαρχη, μπορεί να αρχίσει να σηματοδοτεί το τέλος αυτής της κρίσης στη δημόσια υγεία;

  Ο δείκτης CFR αυτού του ιού μειώνεται. Όταν ξεκίνησε η Jefferies για πρώτη φορά την παρακολούθηση δεδομένων από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, πo CFR είχε ξεπεράσει και το 4%. Σήμερα, τα συνολικά αναφερόμενα αθροιστικά δεδομένα από την αρχή της πανδημίας υποδηλώνουν μέσο ποσοστό CFR 2%. Ο οίκος σημειώνει πως το CFR έτσι και αλλιώς θα κατέληγε να μειωθεί λόγω των καλύτερων και συχνότερων τεστ, των βελτιωμένων θεραπειών και τη διάθεση αποτελεσματικών εμβολίων. Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι με την πάροδο του χρόνου ορισμένοι ιοί έχουν την τάση να γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι.

  Όπως σημειώνει η Jefferies, η Δέλτα φαίνεται να έχει σημαντικά χαμηλότερο CFR, και ως εκ τούτου μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο ορισμένες κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης εκτιμούν. Επίσημα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος με τα πιο πρόσφατα να δείχνουν τον CFR μεταξύ του 0,2% και του 0,3% - σημαντικά χαμηλότερο από το 2% που είχε παρατηρηθεί με την παραλλαγή Άλφα.

  Δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας και θανάτων υποδηλώνουν ότι το παρατηρούμενο χαμηλότερο CFR δεν είναι απλώς μια "ανωμαλία" στα δεδομένα.

  Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτά τα δεδομένα και σε άλλες χώρες, καθώς αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην πανδημία και μια κίνηση στη μέτρηση του CFR και όχι μόνο των κρουσμάτων.

  Είμαστε πιο κοντά στο τέλος από ό, τι νομίζουμε;

  Όλοι οι ιοί εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν ένας ιός μεταλλάσσεται ή δημιουργεί αντίγραφα του, μερικές φορές αλλάζει ελαφρώς. Αυτές οι αλλαγές / μεταλλάξεις οδηγούν σε παραλλαγή του αρχικού ιού. Ορισμένες παραλλαγές έχουν οδηγήσει σε επιταχύνσεις της επιδημίας στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει ο οίκος, η ανάλυση των παραλλαγών  υποδηλώνει αύξηση της μεταδοτικότητας του SARS CoV2 κυρίως μέσω της αύξησης του ιικού φορτίου. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι για τις παραλλαγές οι οποίες έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία, η αύξηση της μετάδοσης είναι περίπου 50-70%.

  Είναι επίσης πιθανό μια ιογενής μετάλλαξη να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια, αν και στατιστικά είναι πιο πιθανό ότι η αντιγονική μετατόπιση οδηγεί σε εξασθένηση. Υπάρχουν δύο σύνολα δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο που υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρα όσο και άλλες παραλλαγές, και δεδομένου ότι φαίνεται να είναι η πιο κυρίαρχη παραλλαγή σε πολλά μέρη παγκοσμίως, μπορεί να αρχίσει να "διώχνει" τα περισσότερο θανατηφόρα στελέχη.

  '

  Πότε θα τελειώσει η πανδημία;

  Πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε το "τέλος", αναρωτιέται η Jefferies. Πολλοί από τους ειδικούς με τους οποίους έχει μιλήσει ο οίκος και  στο παρελθόν έχουν επισημάνει ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα θα είναι μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η COVID-19 θα είναι κάτι με το οποίο όλοι θα μάθουμε να ζούμε. Έτσι, το τέλος της πανδημίας δεν "ορίζεται" ως το πότε θα εξαφανιστεί ο SARS-CoV-2, αλλά ένας καλύτερος ορισμός θα μπορούσε να είναι όταν η θνησιμότητα από την COVID-19 αρχίζει να μοιάζει με αυτήν της γρίπης σε ένα τυπικό έτος.

  κλ

  Όταν συμβεί αυτό, θα επιστρέψουμε σε αυτό που ορισμένοι θα μπορούσαν να αποκαλέσουν "κανονικότητα", αν και θα εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα για τη δημόσια υγεία. Ακόμη και όταν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, θα χρειαστεί συνεχής παρακολούθηση, πιθανός επανεμβολιασμός και θεραπεία μεμονωμένων περιπτώσεων για τον έλεγχο του κινδύνου COVID-19. Ωστόσο, αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία της "φυσιολογικής" διαχείρισης μολυσματικών ασθενειών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ