Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Ιουλ-2021 12:00

  To τριπλό στοίχημα των Ταμείων

  Χατζηδάκης ΕΦΚΑ Νεα Ιωνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρεις είναι οι βασικότεροι στόχοι των ασφαλιστικών ταμείων τους αμέσως επόμενους μήνες. Ο πρώτος στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

  Ο δεύτερος στόχος η ταχύτερη απονομή των νέων συντάξεων. Τέλος, ο τρίτος στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων 

  Από άποψη χρόνου υλοποίησης, σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και, παράλληλα, των υποδομών,  αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

  Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εργασίας ήδη "τρέχει” σειρά άμεσων πρωτοβουλιών όπως η αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας του e- ΕΦΚΑ, η δυνατότητα συναλλαγών με τον e- ΕΦΚΑ μέσω των ΚΕΠ, η επικείμενη ίδρυση ενός call center και το myEFKALive ( σσ υπηρεσία εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση).

  Την ίδια ώρα, προχωρά η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους των ταμείων (κλιματισμός, αναλώσιμα, νέοι υπολογιστές)

  2.Ταχύτερη απονομή νέων συντάξεων 

  Η δεύτερη προτεραιότητα, από άποψη χρόνου πλέριας εφαρμογής, είναι η ταχύτερη απονομή νέων συντάξεων.

  Και στον τομέα αυτό, το Υπουργείο Εργασίας ήδη "τρέχει” μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η συνέχιση του πλάνου της ψηφιακής αίτησης για σύνταξη, η δυνατότητα έκδοσης συντάξεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους , η εισαγωγή νέους συστήματος για την επιτάχυνση της έκδοσης των διεθνών συντάξεων.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ταμείων, για να φανεί η απόδοση τους, θα χρειαστούν ορισμένοι μήνες, με το "δείκτη” του χρόνου να φτάνει στο "κατώφλι” του επόμενου έτους, αν όχι και αργότερα.

  3. Αύξηση εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές

  Η τρίτη προτεραιότητα, δεν είναι άλλη από τη μείωση των ασφαλιστικών οφειλών μέσω της επερχόμενης ρύθμισης των έως 72 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές των πληττομένων επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία εξήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ κος Χρήστος Σταϊκούρας.

  Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη των ταμείων στο Capital.gr, oι νέες οφειλές προς τα ταμεία, οι οποίες γεννήθηκαν μετά το Μάρτιο του 2020 ανέρχονται σε 1,5 δις.ευρώ.

  Ωστόσο, αυτές δεν αφορούν μόνο τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες αλλά και τους μη πληττόμενους.

  Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως δεδομένου ότι η μεγαλύτερη μερίδα των επιχειρηματιών χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη, η μεγαλύτερη μερίδα αυτών των οφειλών αφορούν αυτούς (σ.σ. τους πληττόμενους επιχειρηματίες).

  Η σταδιακή είσπραξη των νέων οφειλών των πληττόμενων επιχειρηματιών, ακόμα και αν αυτή επεκταθεί εξαιρετικά στον χρονικό ορίζοντα (σ.σ. έως 6 έτη) θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των ελλειμμάτων των ταμείων και, έτσι, στη μείωση των ρυθμών άντλησης πόρων είτε από τα αποθεματικά του e-ΕΦΚΑ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά καθώς συνεχίζεται η αυξητική τάξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης (λόγω αύξησης του πλήθους των νέων συντάξεων, των προκαταβολών, των υποχρεωτικών προσωρινών συντάξεων, των αυξήσεων και αναδρομικών βάσει του νόμου Βρούτση κλπ.)

  Διαβάστε ακόμη

  Πώς θα γίνεται η επιλογή λογιστών και δικηγόρων για την έκδοση συντάξεων

  Τι προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για συντάξεις και εισφορές

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ