Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 09:02

  Κλινικές μελέτες: Από τις 4 χιλιάδες που εγκρίνονται ετησίως στην Ευρώπη, μόλις 175 στη χώρα μας

  Έκρηξη επενδύσεων μέχρι το 2025 προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
   
  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν από τις σημαντικότερες μορφές επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου. Όμως σε σύγκριση με τον αριθμό των μελετών που εγκρίνονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, το μερίδιο της Ελλάδας παραμένει πολύ μικρό.
   
  Κάθε χρόνο 4.000 περίπου κλινικές μελέτες εγκρίνονται στην Ευρώπη και το 65% αυτών των κλινικών μελετών χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως σημειώθηκε σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με θέμα μελέτη της PwC για την προσέλκυση κλινικών μελετών, καταγράφεται μικρή αύξηση στον αριθμό των κλινικών μελετών κατά τα τελευταία χρόνια, από 134 κλινικές μελέτες το 2018, σε 154 το 2019 και σε 175 το 2020. 
   
  Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 36 δισ. ευρώ με την χώρα μας δυστυχώς να απορροφά μόλις 100 εκατ. Οι επενδύσεις της Ελλάδας σε Ε&Α αποτελούν το 0,1% των συνολικών επενδύσεων της Ευρώπης και είναι από τις χαμηλότερες.

     Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε σύγκριση με την Ελλάδα, η Ουγγαρία επενδύει 5 φορές περισσότερο, η Δανία 30 φορές περισσότερο και το Βέλγιο επενδύει 70 φορές περισσότερο σε φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.
   

  Τι φταίει

  Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία, 44% των ερευνητών σημείωσαν την έλλειψη προσωπικού που να ασχολείται αποκλειστικά με τις κλινικές μελέτες, τονίζοντας την ανάγκη εξειδίκευσης του προσωπικού. Παράλληλα, η έλλειψη εκπαίδευσης του αρμόδιου διοικητικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες σχετικά με την υποστήριξη/ διεξαγωγή κλινικών μελετών.
   
  Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία σχετικά με τις διαδικασίες και το ρυθμιστικό πλαίσιο των κλινικών μελετών κατέληξε στα εξής: 

  37% του ερευνητικού προσωπικού ανέφερε πως υπάρχει γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες 

  22% του ερευνητικού προσωπικού ανέφερε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές μέσα στα νοσοκομεία (π.χ. γραφεία κλινικών μελετών) 

  48% του οικονομικού προσωπικού ανέφερε πως υπάρχει έλλειψη υποδομών για κλινικές μελέτες 

  22% του οικονομικού προσωπικού ανέφερε πως δεν υπάρχουν διαδικασίες για έλεγχο των εσόδων από τις κλινικές μελέτες 

  19% του οικονομικού προσωπικού ανέφερε πως δεν υπάρχουν σχετικά συστήματα παρακολούθησης 

  Η μελέτη "Πώς θα προσελκύσει κλινικές μελέτες η Ελλάδα" καταγράφει τα δομικά προβλήματα αλλά και μια σειρά προτάσεων με βάση και τις καλές πρακτικές και την πολιτική σχετικών κινήτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα βασίζεται: 

  1) στη διευκόλυνση της συμμετοχής των ασθενών, 
  2) στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του χρόνου εγκρίσεων, 
  3) στην παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη και 
  4) στην εκπαίδευση του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων.
   
  Πρόταση του ΣΦΕΕ είναι η δημιουργία επιτελικής δομής στο υπουργείο Υγείας, αλλά και σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, η οποία θα λειτουργεί ως one-stop-shop. Η Δανία για παράδειγμα, η οποία το 2012 ίδρυσε Εθνικό Γραφείο Κλινικών Μελετών με αντίστοιχες αρμοδιότητες, ώστε να αντιμετωπίσει παρεμφερή προβλήματα, σήμερα είναι στην 3η θέση πανευρωπαϊκά σε κατά κεφαλήν επενδύσεις σε κλινικές μελέτες. 

  Με αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας στο χώρο της κλινικής έρευνας.

  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ