Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 07:35

  Παραμένουν ακόμη χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού σε κρίσιμες ηλικίες, πως θα πειστούν οι ανεμβολίαστοι

  Παραμένουν ακόμη χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού σε κρίσιμες ηλικίες, πως θα πειστούν οι ανεμβολίαστοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Διανύουμε ήδη τα μέσα του καλοκαιριού και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παραμένουν ακόμη χαμηλά. Βασικός στόχος είναι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει το 70% τουλάχιστον, προκειμένου να χτιστεί ένα ισχυρό "τείχος" ανοσίας, κυρίως λόγω της επέκτασης της μετάλλαξης Δέλτα.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω το 70% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 71%, στην ηλικιακή ομάδα 75-79 το 82,8%, στην ηλικιακή ομάδα 70-74 το 77%, στην ηλικιακή ομάδα 65-69 το 78%, στην ομάδα 60-64 το 73%, στην ηλικιακή ομάδα 55-59 το 69%, στην ομάδα 50-54 το 65%, 45-49 το 61%, 40-44 το 54%, 35-39 το 46%, στην 30-34 το 42%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 το 37% και τέλος στην ομάδα 18-24 το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

  "Έχουμε πει ότι ο στόχος και πέρα του 70% μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τη συμμετοχή των πολιτών. Να θυμίσω ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο γιατί δεν έχουμε και τόσο την πίεση από τους πολίτες. Ραντεβού βρίσκεις Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη ημέρα, Pfizer μέσα σε τρεις ημέρες και αυτό μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να κατεβάσουμε και τον αριθμό των ημερών το οποίο μπορείς να βρίσκεις ραντεβού Pfizer" σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
   
  Την ίδια ώρα μεγαλώνει η ανησυχία για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δ. Στην ενημέρωση αναφέρθηκε πως κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.
   
  "Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους" τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
   
  Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.
   
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ