Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 18:39

  Ισχυρότατη σύσταση για self test στις χερσαίες μετακινήσεις

  Κορονοιος Ελλαδα Πανδημια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρότατη σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μετά και τη νέα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε νωρίτερα.

  Όπως τόνισε δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο για τις χερσαίες μετακινήσεις, ενώ επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

  Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

  α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

  β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

  γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

  Για ανήλικους 12-17 ετών οι μετακινήσεις γίνονται με οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

  Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

  Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

  Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

  Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

  "Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test", υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

  Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε τη σημαντικότατη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νέων κρουσμάτων επεσήμανε και επανέλαβε ότι η ιχνηλάτηση έχει δείξει ότι σημαντικότατο ποσοστό των νέων κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης, επαναλαμβάνοντας ότι η εξέλιξη αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα όσον αφορά τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης.

  Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι χώροι διασκέδασης λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με βάση τα ποσοστά χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ επανέλαβε ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και το κλείσιμο του καταστήματα από την πρώτη κιόλας παράβαση.

  Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στους κάτω των 24 ετών

  Δραματικά έχει αλλάξει μέσα σε μόλις μία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως σημείωσε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως έχει διπλασιαστεί ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ρυθμός των νέων διαγνώσεων, αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

  Πάντως, ο αριθμός των τεστ είναι αυξημένος αυτή την εβδομάδα λόγω και της ανόδου των κρουσμάτων, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 2,46%.

  Το 51% των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω των αυτόδιαγνωστικών τεστ, όπου η θετικότητα τετραπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα

  Σε ό,τι αφορά τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, ξεπερνούν τις 4.000 με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη, ενώ πρόσθεσε ότι τριπλασιάστηκε το πσοστό των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 24 ετών.

  Όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η νόσος σήμερα αφορά κυρίως νεότερα άτομα, ενώ επεσήμανε ότι αυξημένα κρούσματα καταγράφονται κυρίως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

  Σημείωσε ακόμη ότι το 1/3 των νοσηλευόμενων σήμερα είναι ηλικίας 25-55 ετών. 

  "Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και αφορά κυρίως νέα άτομα που νοσούν στο σπίτι", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

  Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, το μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων τόνισε το 70% των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 40 ετών. Τόνισε, ότι το 84% των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου και το 7% και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Πρόσθεσε δε ότι το 13% αυτών των κρουσμάτων χρειάστηκε να νοσηλευτεί, επισημαίνοντας πάντως ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

  Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως δεν έχουμε δει ακόμη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και πρόσθεσε πως "λόγω του εμβολιασμού δεν αναμένεται να έχουμε έκρηξη στις νοσηλείες σε αυτό το κύμα".

  Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξήθηκε σημαντικά (2,5 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), όμως η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται. 

  Ο επιδημιολογικός χάρτης

  Σε ό,τι αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

  Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

  - Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

  - Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

  - Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

  - Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

  - Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

  - Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ