Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 10:19

  Θρίλερ με το τρίτο κλεμμένο έργο της πινακοθήκης

  Θρίλερ με το τρίτο κλεμμένο έργο της πινακοθήκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την τύχη του τρίτου έργου, που εκλάπη το 2012 όταν ένα παρόμοιο έργο εμφανίστηκε σε δημοπρασία στη Φλωρεντία. 

  Το μυστήριο του κλεμμένου έργου του Γκουλιέλμο Κάτσια  γνωστού και ως Μονκάλβο, του 17ου αιώνα "Ο Άγιος Ντιέγκο ντε Ανκάλα σε έκσταση με την Αγία Τριάδα" επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο 49χρονος κατηγορούμενος για την κλοπή των πινάκων ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε το έργο έπειτα από το ατύχημα που είχα κατά τη διαφυγή του από την Πινακοθήκη. 

  Το έργο ωστόσο είχε εντοπιστεί στον ηλεκτρονικό κατάλογο δημοπρασίας του οίκου Παντολφίνι το 2019. Ο ειδικευμένος εκρόσωπος του οίκου για τον τομές της ζωγραφικής και της γλυπτικής Τζάκομπο Μπόνι, αναφέρει, σύμφωνα με "Τα Νέα" ότι εκείνη την εποχή ο οίκος συνέκρινε το σχέδιο που επρόκειτο να δημοπρατηθεί με τη φωτογραφία του έργου που είχε κλαπεί από την Αθήνα. 

  "Πρόκειται για δύο διαφορετικά σχέδια. Αυτό του οίκου Παντολφίνι είναι πιθανότατα παλαιό αντίγραφο εκείνο της Αθήνας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε σίγουρα πριν από την άφιξη του αυθεντικού στην Ελλάδα. Ο αντιγραφέας μιμήθηκε με εξαιρετική ακρίβεια τα ίχνη του πρωτότυπου σχεδίου αλλά αν έχετε την υπομονή να συγκρίνετε λεπτομερώς τα δύο έργα θα δείτε ότι διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Οι διαστάσεις είναι επίσης εντελώς διαφορετικές. Το σχέδιο της Αθήνας είναι 27Χ16,8 εκατοστά και του οίκου Παντολφίνι είναι 34Χ21,6 εκατοστά. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως και οι ιταλικές αρχές είχαν προχωρήσει στη σύγκριση των δύο σχεδίων καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα δύο σχέδια δεν ταυτίζονταν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ