Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 07:55

  Ανησυχία προκαλεί η νέα άνοδος των κρουσμάτων

  Ανησυχία προκαλεί η νέα άνοδος των κρουσμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η επιστροφή των νέων κρουσμάτων σε τετραψήφιο νούμερο (σημειώνεται πως το Σάββατο ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.001 νέες διαγνώσεις) έχει χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, που βλέπουν πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έρθει τελικά πιο γρήγορα από ότι αρχικά αναμενόταν, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και το ECDC, υπολογίζουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο).

  Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια είναι πλέον εμφανή, καθώς εκτός από τον αριθμό των διαγνώσεων, προβληματίζει η μικρή άνοδος του δείκτη θετικότητας πάνω από το 2%, όπως και η διαφαινόμενη ανοδική τάση των νοσηλειών.

  Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας

  Η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, πιθανά να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

  Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που έπεσε κατά πέντε χρόνια, στα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τις ηλικίες 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Αυτές οι ηλικίες, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.

  Προς το παρόν, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αποτελεί έναν έμμεσο δείκτη του επιδημιολογικού φορτίου μειώνεται, όπως και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, που υπολογίζονται στους 700 ασθενείς στην επικράτεια. Το Rt με βάση τις νοσηλείες είναι στο 0,84.

  Η μετάλλαξη

  Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που βρήκαμε στη Γιουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που σημαντικά συνέτεινε στο τρίτο πανδημικό κύμα .

  Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECDC, η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

  Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ