Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Ιουλ-2021 11:21

  Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι

  Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:19

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή” ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου, καθολικού lockdown, αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα. "Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

  Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τώρα καλούμαστε να απευθυνθούμε σε μια ομάδα ατόμων που ενδεχομένως αντιμετωπίζει με καχυποψία τα εμβόλια. "Αυτοί δεν είναι ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν αυτοί τους οποίους θα έλεγα ότι είναι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο. Πάρα πολύ δύσκολο να πεισθούν στην πράξη για την ανάγκη του εμβολιασμού”, τονίζει ο πρωθυπουργός. Προσθέτει όμως ότι υπάρχει μια άλλη κατηγορία ανθρώπων, που κατά την άποψη του είναι εξαιρετικά κατακριτέα: "Είναι αυτοί που σου λένε "δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Αυτοί που θα τους αποκαλούσαμε στα αγγλικά οι "free riders”. Αυτοί οι οποίοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν...”. Όμως, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός για αυτούς τους "τζαμπατζήδες”, "το τζάμπα πέθανε”.

  Ποιος θα το θυμάται σε δύο χρόνια;

  Αναφορικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε η κυβέρνηση περί "εξαγοράς” της νεολαίας με το Freedom Pass, ο πρωθυπουργός δηλώνει: "Να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια, που θα γίνουν εκλογές, θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ”;

  Τα ίδια ακούσαμε και για το κάπνισμα

  Στο ερώτημα κατά πόσο θα είναι εφικτό να εφαρμοστούν τα μέτρα διαχωρισμού εμβολιασμένων- ανεμβολίαστων στα καταστήματα εστίασης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει τις αντίστοιχες αντιδράσεις που υπήρξαν με την απαγόρευση του καπνίσματος. "Τα ίδια ακούγαμε και τότε: "Αποκλείεται να εφαρμοστεί”. Εφαρμόστηκε. Ναι, εφαρμόστηκε. Και είναι πάρα πολύ απλό τεχνολογικά να εφαρμοστεί". Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι λέμε "ναι σε περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα για τους ανεμβολίαστους, εφόσον το κατάστημα το επιθυμεί, να τους εξυπηρετεί, αλλά με χαμηλότερες πληρότητες”.

  Υπήρξε ένα υγειονομικό σαμποτάζ

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε αυτούς που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει εκστρατεία πειθούς, έτσι ώστε όσοι αμφιταλαντεύονται να εμβολιαστούν. "Μα είμαστε σοβαροί; Εδώ και 16 μήνες δεν λέμε για τίποτα άλλο”. Και προσθέτει ότι " έχουμε θέσει στη διάθεση των πολιτών όλα τα δημόσια δεδομένα γύρω από το τι κάνουμε. Και υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι μας λένε ότι ότι δεν θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες; Μερικές φορές, πραγματικά είναι να απορεί κανείς με την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου”. Τέλος, ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι "υπήρξε ένα ουσιαστικό σαμποτάζ. Υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους- το οποίο τελικά απ' ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα. Ασυγχώρητο”.

  Η νεολαία σημείο αναφοράς

  Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η νεολαία αποτελεί σημείο αναφοράς στην εκπόνηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, καθώς πολλές μεταρρυθμίσεις ή δράσεις αποβλέπουν πρωτίστως στη βελτίωση της ζωής των νέων, μολονότι "υπάρχει μια τάση οι νέοι να μην βλέπουν πάντα με μεγάλη συμπάθεια κεντροδεξιά, "συντηρητικά" κόμματα".

  "Η δική μου δουλειά είναι να τους πείσω ότι εμείς είμαστε το κατεξοχήν προοδευτικό κόμμα σήμερα. Αν οι νέοι ταυτίζονται με την πρόοδο, οι νέες διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το προοδευτικό κόμμα. Και αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται, ουσιαστικά, να κρατήσουμε πολιτικές που είναι από τη δεκαετία του '80 είναι η πιο σκληρή συντήρηση", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε για το ψηφιακό κράτος πρωτίστως αφορούν τη νέα γενιά. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε για το περιβάλλον. Το περιβάλλον είναι μία ατζέντα που αφορά τη νέα γενιά. Είναι κατεξοχήν ένδειξη διαγενεακής αλληλεγγύης το να ασχοληθούμε με την προστασία του περιβάλλοντος", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

  Ξεκάθαρο ποια πολιτική δύναμη δεν θέλει να αλλάξει τίποτα

  Αναφερόμενος επίσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι το κράτος θα εγγυάται τον ατομικό κουμπαρά.

  Επιπλέον μιλώντας για "όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε στην παιδεία", τόνισε οτι "διευρύνουμε τα γνωστικά αντικείμενα, δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία στο σχολείο, εισάγουμε έννοιες επαγγελματικού προσανατολισμού".

  "Σήμερα, στο βασικό ερώτημα "πρέπει να αλλάξουμε ή πρέπει να μην αλλάξει τίποτα;" είναι ξεκάθαρο ποια πολιτική δύναμη λέει ότι "δεν πρέπει να αλλάξει απολύτως τίποτα". Και ποιος αγωνίζεται να πείσει ότι αυτές οι αλλαγές τελικά θα είναι προς όφελος της χώρας, προς όφελος των πολιτών, έχοντας πάντα την έγνοια μας στους πιο αδύναμους. Και βέβαια προς όφελος κατεξοχήν της νεολαίας", προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία

  Σε ο,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του '21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του '20. "'Αμα μου λέτε ότι έχουμε αντιμετωπίσει τη δομική αιτία αυτής της κρίσης και αυτής της έντασης θα σας έλεγα όχι, δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία. Αυτό το οποίο κάναμε όμως είναι να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας. Να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι εμείς θέλουμε μια καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουμε μια καλή σχέση. Πλην όμως, αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της κλιμακούμενης έντασης ως προς τα ελληνοτουρκικά θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις. Και να δείξουμε στο πεδίο ότι ορισμένες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές", ανέφερε.

  Σε ερώτηση αν συνομιλούμε με την Τουρκία και αν ο ίδιος συνομιλεί με τον T. Ερντογάν ο Πρωθυπουργός είπε: "Θα μιλάμε. Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως θα σηκώσω το τηλέφωνο να του μιλήσω (του κ. Ερντογάν) και βεβαίως το ίδιο θα κάνει και αυτός. Όπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Από τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη σχέση που έχουν οι δύο Υπουργοί -ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Τσαβούσογλου επικοινωνούν τακτικά".

  Στρατηγικός στόχος η πρόοδος που θα καταπολεμά τις ανισότητες

  Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι αλλαγές που έγιναν για τη συγκρότηση του επιτελικού κράτους έχουν φέρει αποτελέσματα, και μάλιστα σε μία περίοδο που η χώρα δοκιμάστηκε από κρίσεις.

  "Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είμαστε μία καλή και αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμά της και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει κρίσεις", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο έχω επιλέξει και γι' αυτό τελικά θα κριθώ στο τέλος της τετραετίας. Αλλά θεωρώ ότι είναι ένα μοντέλο το οποίο φέρνει αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μπορείς να διοικήσεις μια χώρα -γιατί για περί τούτου πρόκειται ουσιαστικά- χωρίς να έχεις τέτοιες δομές. Δηλαδή, δεν διοικείται μια χώρα στο περίπου", υπογράμμισε.

  Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος είναι η μακρόπνοη πρόοδος η οποία θα καταπολεμά τις ανισότητες και θα προστατεύει τους πιο αδύναμους, βασιζόμενη όμως σε διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με το παρελθόν.

  "Ο σκοπός μου είναι να βάλω την Ελλάδα σε έναν μακροχρόνιο κύκλο υγιούς προόδου, όχι μόνο ανάπτυξης. Γιατί πιστεύω ότι η οικονομική και η κοινωνική πρόοδος δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: "Η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια -και πιστεύω ότι θα είναι ισχυρή- δεν μπορεί να είναι ίδια με την ανάπτυξη πριν από την κρίση. Πρώτον διότι η ανάπτυξη πριν από την κρίση ήταν στρεβλή και στην ουσία ήταν ανάπτυξη με δανεικά".

  "Η μεγάλη μου έγνοια πάντα, αυτή τη στιγμή, είναι η ανάπτυξη η οποία θα έρθει να μην διευρύνει αλλά να μικρύνει τις ανισότητες που υπάρχουν", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας επίσης πως "η πανδημία αλλά και η κλιματική αλλαγή αναδεικνύουν ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την προστασία και τις ευκαιρίες στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ