Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 18:56

  Οι "Σύγχρονοι Αρχαίοι" της Μικρής Επιδαύρου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έπειτα από ενάμιση χρόνο κεκλεισμένων των θυρών, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται και πάλι καλλιτεχνικές παρουσίες επί σκηνής των δύο αρχαίων θεάτρων που το φιλοξενούν και θεατές στις κερκίδες. 

  Έχοντας ορίσει την πληρότητα στο 50% της συνολικής χωρητικότητας των θεάτρων, το Φεστιβάλ ξεκίνησε τις παραστάσεις στην Αργολίδα στις 25 Ιουνίου. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ασφάλεια αλλά και την άνεση των θεατών, με την επαναφορά της παροχής οργανωμένης μετακίνησης με πούλμαν, κοντά στις παραστάσεις. 

  Η Μικρή Επίδαυρος "σήκωσε αυλαία" με το δεύτερο μέρος ("Εφαρμογή") του διακαλλιτεχνικού ερευνητικού προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα "Πάροδος". Στο θέατρο βρέθηκαν καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρώτο μέρος του προγράμματος ("Έρευνα"), προχωρώντας, έτσι, in situ την έρευνά τους πάνω στην αρχαία δραματουργική τέχνη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον κύκλο "Contemporary Ancients", δηλαδή "Σύγχρονοι Αρχαίοι", ο οποίος λαμβάνει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος του Φεστιβάλ για το μικρό θέατρο της Επιδαύρου.

  Contemporary Ancients

  Ο κύκλος αυτός βασίζεται σε μία νέα, πρωτοποριακή πρωτοβουλία: στα πλαίσια του Φεστιβάλ νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από το αρχαίο δράμα και τους τραγωδούς των κλασικών χρόνων, έγραψαν έργα ειδικά για να ανέβουν στη Μικρή Επίδαυρο. Με αυτόν τον τρόπο το Φεστιβαλ αφήνει το δικό του στίγμα, δίνοντας μια σύγχρονη έκφανση στο αρχαίο δράμα. Οι παραστάσεις αυτές θα παρουσιάζονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ μέχρι τον Αύγουστο.

  Αναλυτικότερα, στις 9 & 10 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε "Το σπίτι με τα φίδια" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις "Τραχίνιες" του Σοφοκλή, ο καλλιτέχνης δίνει μία ανατρεπτική οπτική στο μύθο για τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης. Το έργο πραγματεύεται τη ζωή των κατοίκων ενός σπιτιού γεμάτο φίδια και φαντάσματα. Ενώ η ζωή τους κυριαρχείται από το διαρκές αίσθημα φόβου, εκείνοι υποδέχονται με χαρά και ευγένεια τυχαίους επισκέπτες. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Ελένη Σκότη. 

  πιν
  Ελένη Σκότη - Το σπίτι με τα φίδια

   

  Το έργο της Αλεξάνδρας Κ* "γάλα, αίμα" ανεβαίνει στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου στις 16 & 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη συγγραφέα "το έργο μεταφέρει τη Μήδεια σε μια εποχή που η γυναίκα μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ζωή δεν επιφυλάσσει την ίδια τύχη στα δύο φύλα". Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί μια σύγχρονη Μήδεια και η Ελένη Τοπαλίδου δίνει ζωή στην "ξένη", μια γυναίκα η οποία έχοντας απεκδυθεί τους έξωθεν επιβαλλόμενους κοινωνικούς της ρόλους, σκοτώνει τα δυο της παιδιά. 

  πιν
  Γιάννος Περλέγκας - Γάλα, αίμα 
  πιν
                                           Γιάννος Περλέγκας - Γάλα, αίμα                                                   
  Credits φωτογράφου: Δημήτρης Χριστοδούλου (@dimitris_christodoulou)

   

  Στις 23 & 24 Ιουλίου, η Μικρή Επίδαυρος υποδέχεται την "Κρεουργία" του του Γιάννη Μαυριτσάκη. Για την παράσταση αυτή ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί "Ένα σύγχρονο, τεχνοκρατικό σύμπαν". Με φόντο μια οθόνη προβολής αντί του παλατιού του Πενθέα, αναδεικνύεται κινηματογραφικά το "εύθραυστο όριο μεταξύ εικονικού και πραγματικού, ονείρου και βιώματος, πολιτισμού και φύσης, αρσενικού και θηλυκού, αλλά και ανθρώπινου και θείου.".

  πιν
  Γ. Σκέυας - Κρεουργία

  Στον αντίποδα του αρχαίου μύθου της Φαίδρας, που αισθάνεται ενοχικά για τον έρωτά της για τον Ιππόλυτο και αργότερα για το θάνατό του, η Αμάντα Μιχαλοπούλου προτάσσει τη δική της Φαίδρα, μία γυναίκα ερωτική, δυναμική με πάθος για ζωή που σπάει το "ταμπού" του απαγορευμένου έρωτα και αναλαμβάνει την ευθύνη της επιθυμίας της για τον πρόγονό της. Τον αγώνα της ηρωίδας ενάντια σε φλόγες καταστροφής και αναγέννησης αναλαμβάνει να ζωντανέψει επί σκηνής ο Γιάννης Καλαβριανός με την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris. Το "Η Φαίδρα καίγεται" θα ανέβει στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου στις 30 & 31 Ιουλίου.

  πιν
                                     Εταιρεία Θεάτρου Sforaris - Γιάννης Καλαβριανός - Η Φαίδρα καίγεται

  Αυτά τα έργα συνοψίζουν τον Κύκλο "Contemporary Ancients" των Επιδαυρίων. "Πέρα από τη δυναμική κάθε κειμένου και κάθε παράστασης ξεχωριστά, πρόκειται για ένα νέο δραματουργικό εγχείρημα με δραματουργική, ερμηνευτική, αλλά και εκδοτική διάσταση", αφού τα έργα διατίθενται στα ελληνικά και τα αγγλικά σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη, σε μία ενιαία σειρά θεατρικών βιβλίων.

  Μετακίνηση στους χώρους των παραστάσεων

  Επαναφέροντας την παροχή της οργανωμένης μετακίνησης με πούλμαν, που έχει εξυπηρετήσει πλήθος θεατών τα προηγούμενα χρόνια, το Φεστιβάλ θέλει να διευκολύνει το κοινό να έρθει πιο κοντά στις παραστάσεις που προτιμά και να απολαύσει το φετινό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα.

  Για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα υπάρχουν πούλμαν για όλες τις παραστάσεις του καλοκαιριού. Η αγορά εισιτηρίων μετακίνησης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση του barcode του εισιτηρίου, μέχρι τις 14:30 της προηγούμενης ημέρας κάθε παράστασης, έναντι 10€ είτε ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις tickets.aefestival.gr, ticketservices.gr, είτε τηλεφωνικά (2107234 567) ή και από τα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39).

  Η αναχώρηση πραγματοποιείται στις 17:00 από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (είσοδος μετρό) στο Σύνταγμα. Η μετακίνηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανονισμούς.

  Μικρή Επίδαυρος - Πρόγραμμα Παραστάσεων

  •    Ιούνιος: Πάροδος, Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα
  •    25 & 26 Ιουνίου: Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective
  •    2 & 3 Ιουλίου Keyvan Chemirani & The Rhythm Alchemy, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου
  •    9 & 10  Ιουλίου: Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
  •    16 & 17  Ιουλίου: Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*
  •    23 & 24 Ιουλίου: Γιώργος Σκεύας, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη
  •    30 & 31 Ιουλίου: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris - Γιάννης Καλαβριανός, Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου
  •    6 & 7 Αυγούστου: Osmosis - Ευριπίδης Λασκαρίδης, Νέο έργο 2021
  •    13 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου: Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ιεροί Λόγοι / COVID-19

  Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: http://aefestival.gr/choroi/mikro-theatro-arxaias-epidaurou/
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ