Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 15:14

  Άρθρο στο Anadolu: Η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα - Η Αριστερά πλήττεται από το αντιτουρκικό αφήγημα

  Άρθρο στο Anadolu: Η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα - Η Αριστερά πλήττεται από το αντιτουρκικό αφήγημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά την εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στη διάσημη πλέον συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, όπου παρουσιάζοντας χωρίς καμία περιστροφή τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα που παραμένουν άλυτα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στις τουρκικές προκλήσεις, προκάλεσε την οργή του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία. 

  Αφού την επόμενη μέρα έψεξαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι πήγε στην Άγκυρα έτοιμος για καβγά, άρχισαν διάφορα δημοσιεύματα προσπαθώντας να πετύχουν με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Και να προβάλουν διεθνώς τις θέσεις της Τουρκίας ως νόμιμες, αλλά και να πείσουν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και όπου αλλού ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να κάνει πίσω και να αποδεχτεί τα όσα ζητά η Τουρκία.

  Μετά από ένα άρθρο στην κυβερνητική εφημερίδα Sabah, σειρά πήρε σήμερα το πρακτορείο Anadolu, που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ελληνική πολιτική για την Τουρκία: Κακές επιλογές, λανθασμένοι υπολογισμοί", σε μία απόπειρα να... νουθετήσει τους έχοντες λανθασμένη τακτική Έλληνες.

  "Παρά την καλοπροαίρετη πολιτική και τις χειρονομίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η Ελλάδα, παίρνοντας θάρρος από τις κοντόφθαλμες εξωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο προς τα συμφέροντα της Τουρκίας σε πολλούς τομείς, ίσως χωρίς να σκεφτεί πιθανές δαπανηρές συνέπειες", γράφει ο Ahmet Gencturk σε άρθρο του στο πρακτορείο Anadolu.

  "Με την πρώτη ματιά, η ολοένα και πιο επιθετική και προκλητική πολιτική της Ελλάδας και οι πρακτικές της στον τομέα αυτό φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τα δικά της συμφέροντα. Η ελληνική οικονομία, η οποία ήταν στο δρόμο προς την ανάκαμψη από το 2018 και μετά, επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία. Εξαρτώμενη κυρίως από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η ελληνική οικονομία εισήλθε σε νέα ύφεση το 2020, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε πάνω από 8%. Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 φαίνεται ήδη ανέφικτη, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοσή της το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν για ταξιδιώτες εκτός ΕΕ".

  Αυτό προσθέτει βάρος στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα από τα οποία η ελληνική οικονομία υποφέρει εδώ και δεκαετίες, όπως κακή διαχείριση δημόσιων πόρων, χαμηλή παραγωγικότητα, μικρή εσωτερική αγορά, υπερβολική εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών, αυξανόμενο ποσοστό ανισότητας και ανεπαρκείς και γηράσκουσες υποδομές.

  Επιπλέον, ο ελληνικός τομέας της υγείας, που ελέγχεται κυρίως από το κράτος, δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ταχεία και αποτελεσματική ανταπόκριση, κυρίως λόγω των τεράστιων μειώσεων των δημόσιων πόρων που διατέθηκαν για την υποδομή υγείας και τους επαγγελματίες", συνεχίζει το προπαγανδιστικό άρθρο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας.

  Παρουσιάζοντας τα "αριστερά τμήματα της κοινωνίας" ως τα έχοντα τη σωστή άποψη ο αρθρογράφος προσθέτει: "Αναμενόμενα, αυτή η κατάσταση επικρίνεται ιδιαίτερα από αριστερά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να περιορίσουν τις αντιτιθέμενες φωνές και να παρουσιάσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως 'από μηχανής Θεό' που είναι πρόθυμος να κάνει τολμηρά βήματα για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια νεοφιλελεύθερη χώρα, τόσο οικονομικά όσο και ιδεολογικά, η ελληνική αντιπολίτευση αγωνίζεται να επιδείξει μια αποτελεσματική παρουσία, τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στους δρόμους.

  Η επιδίωξη μιας σκληρής, προκλητικής και ιδεολογικής εξωτερικής πολιτικής κατά της Τουρκίας εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους στην Ελλάδα. Πρώτα απ' όλα, είναι μια εξαιρετική κάλυψη για αποτυχίες πολιτικής και εσωτερικά προβλήματα. Εάν η αντιπολίτευση ρωτούσε ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την αποτυχία του συστήματος οικονομίας και υγείας, η κυβέρνηση μπορεί πάντα να τους πει ότι η Ελλάδα πρέπει να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για να αμυνθεί ενάντια στην 'άμεση απειλή από την Ανατολή'.

  Διαφορετικά, δεν θα ήταν εύκολο να πείσει το κοινό σχετικά με την ανάγκη αγοράς υπερβολικά ακριβών γαλλικών μαχητικών Rafale και αμερικανικών F-35. Ομοίως, όταν ερωτάται για μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία κινείται ολοένα και περισσότερο υπέρ του Ισραήλ και φιλοαμερικανών, η "τουρκική απειλή" είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να εξηγήσει την προθυμία να φιλοξενήσει περισσότερες αμερικανικές βάσεις, υπογράφοντας στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και εγκαταλείποντας την φιλο-παλαιστινιακή στάση".

  "Δεύτερον, το να παρουσιάσουμε την Τουρκία ως υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα λειτουργεί καλά για να σιγήσει την αριστερή αντιπολίτευση στη χώρα. Όποιος επισημαίνει τα πιθανά οφέλη από την ύπαρξη καλών σχέσεων με την Τουρκία ή την καταπολέμηση της αντι-τουρκικής υστερίας, κατηγορείται γρήγορα ότι είναι κατάσκοπος ή θύμα του συνδρόμου της Στοκχόλμης. Ως εκ τούτου, η Αριστερά είναι υποχρεωμένη να αποδείξει τη δέσμευσή της στον ελληνικό εθνικισμό συμπορευόμενη με τον τουρκικό λόγο και τις πολιτικές.

  Τρίτον, η Ελλάδα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως προμαχώνας των δυτικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα της 'υπεράσπισης της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας και της σταθερότητας'. Γνωρίζοντας ότι υστερεί απέναντι της Τουρκίας από την άποψη της οικονομικής, δημογραφικής και στρατιωτικής δύναμης, η Ελλάδα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία χωρίς ισχυρή και συνεχή εξωτερική βοήθεια. Επομένως, πρέπει να διατηρήσει ζωντανό το αντιτουρκικό αφήγημα για να καταστεί σημαίνουσα στα μάτια του δυτικού κοινού και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων", αναφέρει το άρθρο.

  Κλείνοντας, ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει: "Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, η αναμονή μιας ειλικρινής προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ήταν μη ρεαλιστική, τουλάχιστον όταν το κόμμα της νεο-συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας είναι στην εξουσία στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα, που ενθαρρύνεται από τις αγορές όπλων και την φαινομενικά άνευ όρων υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, μπορεί να προκαλέσει περισσότερες προκλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος.

  Επιπλέον, η πρόσφατη τάση εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Γαλλία και την Αίγυπτο, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων δυνάμεων στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε ακόμη πιο προκλητική πολιτική για να προκαλέσει μια απάντηση από την Τουρκία, την οποία η Ελλάδα ελπίζει να χρησιμοποιήσει για να παρουσιαστεί ως 'θύμα της τουρκικής επιθετικότητας'.

  Για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, η Τουρκία ακολουθεί μια ψύχραιμη στρατηγική παρατηρώντας προσεκτικά και προστατεύοντας τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα των άλλων.

  Ωστόσο, η Δύση και οποιοδήποτε άλλη πλευρά, που ενδιαφέρονται για μια ειρηνική και σταθερή Εγγύς Ανατολή, πρέπει να θυμούνται ότι η Τουρκία, με τον αυξανόμενο πληθυσμό και την οικονομία και τις συνθήκες της, δεν μπορεί να επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το εσωτερικό δίκαιο.

  Αυτό συνέβη και θα ισχύει ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, είναι ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα και τον εμφανή και αφανή χορηγό της να συνειδητοποιήσουν ότι η συνεργασία με την Τουρκία σε τεράστιους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο τουρισμός και η εφοδιαστική, θα είναι η πιο ευεργετική και εφικτή λύση για την ίδια".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ