Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 18:33

  Β. Παπαευαγγέλου: Αλλάζει την ισορροπία των δεδομένων η μετάλλαξη "Δ"

  Ενημερωση για την πορεια του κορονοιου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.01

  Αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων η μετάλλαξη "Δ", που έχει καταγραφεί σε 97 χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση σήμερα είναι πως θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

  Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτό το στέλεχος θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Η μετάλλαξη "Δ" είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό, αλλά και 40 έως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη .

  Οπως είπε, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα πιθανόν να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης "Δ". Ιδιαίτερα αυξημένη, όπως είπε, είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης "Δ", ενώ δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που είχαν νοσήσει.

  Βασικοί πυλώνες της νέας πρόκλησης

  Εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ειδικά αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή όλων των πολιτών άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα τα ποσοστά εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 50 έως 64 ετών είναι σημαντικά χαμηλά και πρέπει να πεισθούν ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει άμεσα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

  Παράλληλα οι νέοι θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. "Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και για την αποφυγή εμφάνισης νέων μεταλλάξεων είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στο δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους", είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

  Επίσης η εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και ο συνεχής έλεγχος με την εβδομαδιαία χρήση των self test είναι ιδιαίτερα σημαντική.

  Η επιτροπή προτείνει οι νέοι, εμβολιασμένοι και μή, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους να κάνουν ένα self test.

  Εδωσε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους και αναφέρθηκε στην εισήγηση για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που δεν υπάρχει συγχρωτισμός και την διατήρηση της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αλλά και εξωτερικούς με συγχρωτισμό. "Με έκπληξη διαπιστώσαμε λάθος μήνυμα, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε πετάξτε τις μάσκες", ανέφερε. Η διασπορά της μετάλλαξης "Δ" και η πορεία της πανδημίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό εμβολιασμού αλλά και τη συμπεριφορά του καθενός μας".

  Σύμφωνα με έκθεση του ECDC η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοήματα. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους και ανεμβαλίαστους.

  Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλίες ή οι θάνατοι, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

  Στα 27 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

  Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε κατά 5 έτη, δηλαδή βρίσκεται στα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια τους 25-34 ετών. Αυτές οι ηλικίες, είπε, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Σε κάποιες περιοχές, σημείωσε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

  Σταθεροποίηση παρατηρείται στο δείκτη θετικοτητας στο 1,1%, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σταδιακά καθώς και ο αριθμός των νοσηλευόμενων που ανέρχεται σε 700 ασθενείς στην επικράτεια. Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.

  Οι προβλέψεις μιλούν για μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ στους 100 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς και των θανάτων σε 10 ανά ημέρα.

  "Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, καθώς είχαμε μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%", ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

  Γκ. Μαγιορκίνης: Η επιδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε αρκετές χώρες

  Η επιδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε αρκετές χώρες, καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πλησιάζουν το 50%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

  Η διείσδυση του στελέχους "Δ" είναι πλέον σαφής και αναμένεται η επικράτησή του τις επόμενες εβδομάδες σε πολλές χώρες, είπε και τόνισε ότι το σημαντικό είναι η εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης "Δ".

  Επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

  O συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης, η πίεση ωστόσο στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται σταθερά.

  Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

  Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

  Καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβαίνοντας σε περίπου 420 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 13%, σε περίπου 15 ανά ημέρα. Τα στοιχεία έδωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

  Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

  Σχεδόν 26 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι σχεδόν 37.000.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κορονοϊός: 761 τα νέα κρούσματα - 189 οι διασωληνωμένοι, 4 θάνατοι

  * Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή αρνητικό τεστ από Δευτέρα οι μετακινήσεις στα νησιά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ