Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 17:28

  ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές και επαιδευτικούς

  ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές και επαιδευτικούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Παναγιώτη Στάθη

  Υποχρεωτικά για επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος έκρινε τα self tests στα σχολεία το Συμβούλιο της Επικράτειάς

  Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής κατά της υπουργικής απόφασης που επέβαλλε τον δωρεάν υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο σε COVID-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κρίνοντας πως η απόφαση επιβλήθηκε για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

  Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του υποχρεωτικού self test επ΄ απειλή της μη δυνατότητας να παρακολουθούν οι μαθητές τα μαθήματά τους, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς για τους οποίους επέρχεται περικοπή των αποδοχών τους αν αρνηθούν να υποβληθούν σε self test.

  Ωστόσο, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών απέρριψε όλους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας ότι "το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν την χορήγηση της αιτουμένης αναστολής".

  Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν για τυπικό λόγο τον ισχυρισμό των εκπαιδευτικών ότι θα προκληθεί σε βάρος τους οικονομική ζημιά από την περικοπή των αποδοχών όσων αρνούνται να υποβληθούν σε  self test. Σημειώνεται, ότι η κυρία αίτηση ακύρωσης των γονέων και εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ