Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 07:55

  Μετά την "Κάρτα Ελευθερίας"…Έρχεται το επόμενο κύμα των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους

  Μετά την "Κάρτα Ελευθερίας"…Έρχεται το επόμενο κύμα των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η χορήγηση προπληρωμένης κάρτας αξίας 150 ευρώ στους νέους 18 έως 25 ετών, που έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν εφέτος την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, είναι μόνο η αρχή. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις όσον αφορά στα κίνητρα και τις διευκολύνσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, στοχεύοντας, με τον τρόπο αυτό, να ανεβάσει περαιτέρω τις ταχύτητες στην επιχείρηση "Ελευθερία". Όλα αυτά, μάλιστα, σε ένα κρίσιμο ορόσημο. Τη στιγμή που η μετάλλαξη "Δέλτα" του πανδημικού ιού προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να μη…χτυπήσει την πόρτα ακόμα ένα κύμα της Covid-19, καταμεσής του…ξεδιπλώματος μίας στρατηγικής, η οποία έχει στο κέντρο της την επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

  Το μεγάλο "στοίχημα" των επόμενων 60 ημερών για το κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς λοιμωξιολόγους παραμένει ένα. Η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσα από το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, όπως, ακριβώς, αποτύπωσε και στα λόγια του ο πρωθυπουργός, παράλληλα, με το κάλεσμα προς τη νέα γενιά να σπεύσει, για να κλείσει τα…ραντεβού της σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της Επικράτειας. "Όσο οι νέοι θα θωρακίζονται, όσο η μετάδοση του ιού θα περιορίζεται. Και το τελευταίο αποκτά μία ξεχωριστή σημασία ειδικά τώρα που η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας συγχρονίζεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.  Είναι μία μετάλλαξη που ξέρουμε ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα, στοχεύει πρωτίστως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μας απειλεί όλους με μία νέα περιπέτεια το φθινόπωρο. Γιατί η γενική ανοσία περνά τελικά μέσα από την ανοσία του καθενός μας. Και μπορεί οι νεότεροι να πιστεύουν ότι οι ίδιοι είτε δεν θα νοσήσουν καθόλου, είτε θα νοσήσουν πιο ανώδυνα, όμως θα παραμένουν σιωπηλοί αναμεταδότες του ιού βοηθώντας τον και να απλώνεται αλλά και να μεταλλάσσεται. Είναι αυτοί, λοιπόν, που έχουν τη δυνατότητα να του βάλουν φρένο πατώντας γκάζι για να φτάσουμε στο ποσοστό του θωρακισμένου πληθυσμού, να το φτάσουμε στο 70%, γιατί όχι και υψηλότερα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στην "Ελευθερία", προκειμένου να "θωρακιστεί" η κοινότητα από την πανδημία και τις μεταλλάξεις και να χτιστεί το περιλάλητο τείχος ανοσίας. Και μέσα από την παροχή συγκεκριμένων διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους, μείζον ζητούμενο είναι να μην υπάρξει…κοιλιά στα τσιμπήματα κατά τους θερινούς μήνες και να κλειστούν όσο το δυνατόν περισσότερα ραντεβού από άπασες τις ενήλικες ομάδες του πληθυσμού. "Σήμερα, με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35% του γενικού πληθυσμού ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού, θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού ή το 57% του ενήλικου πληθυσμού, έως το τέλος Ιουλίου. Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και ότι οι ασφαλείς πολίτες, είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας, απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που  θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο να μην κάνουμε κοιλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους", σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

  Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

  -Τις εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού, που θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

  -Τα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού.

  -Την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, η οποία θα εξεταστεί σε επόμενο χρόνο (κατά πάσα πιθανότητα το Φθινόπωρο) σύμφωνα και με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

  Το επόμενο κύμα διευκολύνσεων

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της στρατηγικής, τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Οι περιορισμοί που αναμένεται να καταργηθούν θα σχετίζονται με χώρους, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός. Στο πλαίσιο αυτό:

  -Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία (θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ) οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς τη χρήση μέτρων προστασίας, όπως, για παράδειγμα, οι μάσκες. Για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, εξετάζεται να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός για όσους εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας.

  -Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για το εάν θα υποδέχονται μόνο πελάτες πλήρως εμβολιασμένους. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω ενός barcode, κατά την είσοδο στο κατάστημα. Πρόκειται για μία εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία θα έχουν στα κινητά τους οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων χώρων.

  Η διαδικασία της "Κάρτας Ελευθερίας"

  Η προπληρωμένη κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό "πορτοφόλι" στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου (για λειτουργικά Android και iOS), ενώ θα διατίθεται και σε φυσική μορφή για όσους δεν διαθέτουν "έξυπνη" συσκευή. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα στο κινητό του αφού επιβεβαιωθεί ότι έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φιλοξενηθεί στην πύλη gov.gr. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 24ωρου. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει οδηγίες μέσω SMS και email. Η πλατφόρμα θα τηρεί όλους τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κ. Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ