Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 20:03

  Νέα ανατροπή στη Novartis: Ο εισαγγελέας Εφετών ζητάει να μην ασκηθεί κατηγορία σε βάρος του Ι. Αγγελή

  Νέα ανατροπή στη Novartis: Ο εισαγγελέας Εφετών ζητάει να μην ασκηθεί κατηγορία σε βάρος του Ι. Αγγελή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στην ξεκάθαρη διατύπωση πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής "κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον", καταλήγει ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Οικονόμου, ζητώντας την πλήρη απαλλαγή για όσα τον κατήγγειλε η πρώην εισαγγελέας κατα της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο ταξίδι στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018.

  Ο κ. Αγγελής που ειναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην έρευνα που διενεργείται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δέχτηκε νομικά πυρά προ ημερών για το επίμαχο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με την κα Τουλουπάκη (και την αρχική ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών) φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής, που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis.

  Αντίλογος

  Σε αντίθεση με την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο εισαγγελέας Εφετών θεωρεί πως ο κ. Αγγελής "ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό", σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης.

  Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών, "η δικογραφία περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή περιλαμβάνει και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση, διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα, εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος".

  Με βάση τα παραπάνω δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής και ως εκ τούτου ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Οικονόμου εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών να μην ασκηθεί κατηγορία σε βάρος του ανώτατου εισαγγελέα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ