Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 18:14

  Χωρίς μάσκες πλέον στους εξωτερικούς χώρους - Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη Δευτέρα

  Χωρίς μάσκες πλέον στους εξωτερικούς χώρους - Τέλος τα self tests για τους εμβολιασμένους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, καθώς και την κατάργηση των self tests στους πλήρως εμβολιασμένους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιά, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

  Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων.

  Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα για κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, κάτι που θα ισχύσει από αύριο το πρωί, στις 05:00.

  Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε, ωστόσο, ότι διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.

  Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 5 το πρωί, αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ καταργείται και η διενέργεια self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και σε όσους πάνε σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

  Από την ίδια ημερομηνία, στην εστίαση επιτρέπονται έως 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 που είναι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις δεξιώσεις ο μέγιστος αριθμός παρευρισκόμενων παραμένει στα 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

  Τέλος, ανακοίνωσε ότι για τις οργανωμένες παραλίες θα ισχύει η παρουσία έως 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. παραλίας, με ελεγχόμενη είσοδο.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, πρόσθεσε ακόμη ότι οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

  Επίσης, οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

  Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τόνισε ότι θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

  Τέλος, ανακοίνωσε ότι επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι συστήνεται η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, χωρίς όμως αυτό να ισχύει αποκλειστικά. 

  Πρόσθεσε, όμως, ότι απαιτείται πάντα η τήρηση των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο, ήτοι 1 άτομο ανά 16 τ.μ., για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον υπάρχουν ουρές.

  Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

  Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι σαφής και ευχάριστη, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Όπως τόνισε, η Επιτροπή αποφάσισε να μην γίνονται self test υποχρεωτικά για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ εισηγήθηκε επίσης τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνασπισμός. Θα παραμείνει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από αύριο. 

  Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 32 έτη, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές είναι ακόμη μικρότερη, φτάνοντας ακόμη και τα 21 έτη.

  Σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας έχει μειωθεί στο 1,3%.

  Μαζί με τον εμβολιασμό, τα self test έχουν συμβάλει καθοριστικά κατά του τρίτου κύματος, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

  Τόνισε, επίσης, ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 4.100, ενώ 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται. Οι εισαγωγές ανά ημέρα έχουν μειωθεί στις 55 κατά μέσο όρο. Επίσης μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων.

  Ο δείκτης μετάδοσης είναι λίγο πάνω από το 0,8%.

  Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε και πάλι κάλεσμα για τον εμβολιασμό όσων δεν το έχουν κάνει ακόμη και είπε πως όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων.

  Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως συρρικνώνεται η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. 40 % λιγότερες είναι αυτή την εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη.

  Για το ινδικό στέλεχος Δέλτα είπε πως έχει συνδεθεί με την αύξηση των κρουσμάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία και Ισραήλ και καταγράφεται στους μη εμβολιασμένους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ