Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 07:55

  Έγκλημα Γλυκά Νερά: Φωνάζει "συγγνώμη" αλλά χτίζει ελαφρυντικά για να "σπάσει" τα ισόβια ο 33χρονος

  Έγκλημα Γλυκά Νερά: Ολοκληρώθηκε η απολογία του καθ' ομολογία δράστη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη", είπε χθες, παίρνοντας το δρόμο προς τις φυλακές, προς τις κάμερες ο 33χρονος καθ΄ομολογίαν δολοφόνος της συζύγου του Καρολάιν, και ο δικηγόρος του περιέγραψε τη "συντριβή του”:

  "Σας μεταφέρω”, είπε ο κ. Παπαϊωαννίδης, "τη συγγνώμη του κατηγορούμενου. Ο ίδιος κατέληξε στην απολογία του: "μακάρι να μπορούσα το χρόνο πίσω αλλά δυστυχώς δεν γυρνάει". Ζήτησε την τιμωρία του....Για όσα έκανε γνώμονας ήταν το παιδί του. Θέλει να δώσει την αρωγή του για την επιμέλεια του παιδιού και από τις δύο οικογένειες”.

  Οι φράσεις ειναι προσεκτικά διατυπωμένες και προφανώς, πέραν των όσων ισχυρίζεται, όπως ειναι δικαίωμά του, έχουν ένα συγκεκριμένο νομικό αντίκρυσμα. Τόσο τα λόγια του, όσο κυρίως τα έργα του (τα αιτηματά του) εχουν συγκεκριμένη στόχευση καθώς γνωρίζει πως η τύχη του δε κρίθηκε τώρα, αλλά σε μερικούς μήνες, όταν θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μπροστά σε 3 δικαστές και (κυρίως) 4 ενόρκους.

  Να καταρρίψει την προμελέτη

  Ο πιλότος προσπάθησε μεθοδικά να καταρρίψει το στοιχείο που ο ιατροδικαστής κατέθεσε, ότι δηλαδή το άτυχο θύμα ουσιαστικά κοιμόταν όταν δέχτηκε την επίθεση. Και σε αυτο στοχεύει μέσω του αιτήματος να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στην κάμερα που βρισκόταν στο ισόγειο του σπιτιού, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής ώρα που αφαιρέθηκε η κάρτα sim, καθώς αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο σχετικά με τον σχεδιασμό του εγκλήματος. Αν δηλαδή πράγματι η κάρτα αφαιρέθηκε προ του εγκλήματος η προμελέτη ειναι δεδομένη. Αν αυτό έγινε μετά, όπως θέλει να ισχυριστεί ο δράστης τότε ισχυροποιείται η θέση του πως υπήρξε ένταση μεταξύ τους και συνεπώς εκείνος έδρασε "εν βρασμώ” (υπό έντονη συναισθηματική έξαρση). Γιατί; Μα γιατί σε αυτή την περίπτωση θα "σπάσει” την προβλεπόμενη ποινή των ισοβίων και θα πέσει ‘στα μαλακά”.

  Οι ποινές

  Η ποινική δίωξη σε βάρος του (εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη και μάλιστα για αυτά τα αδικήματα) αφορά δυο κακουργήματα και δυο πλημμελήματα. Ο νέος ποινικός κώδικας του 2019, προβλέπει τις εξης ποινές:

  - Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η παράγραφος 1 του άρθρου 299 ΠΚ, αναφέρει πως "όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών". Δηλαδή η νέα διάταξη προβλέπει διαζευκτικά ποινή, πλην ισοβίων, και απο 10-15 χρόνια κάθειρξη χωρίς μάλιστα να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Αν όμως η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής (εφόσον έτσι κρίνει το δικαστήριο), επιβάλλεται κάθειρξη έως 15 έτη. Αν μάλιστα του αναγνωριστεί και ελαφρυντικό (π.χ. σύννομος βίος) η συγκεκριμένη ποινή μπορεί να πέσει και (αρκετά) κάτω απο τα 10 χρόνια!

  - Για το κακούργημα της κακοποίησης ζώου, η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ στις αρχές Μαΐου 2021, προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη κατ' ανώτατο όριο. Επίσης προβλέπεται και χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως εκατό 100 ευρώ έκαστη.

  - Για το πλημμέλημα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους υπόπτους, το άρθρο 230 ΠΚ, ορίζει "ότι όποιος, χωρίς να καθιστά άλλον ύποπτο, παριστάνει εν γνώσει του ψευδώς στην αρχή ότι τελέστηκε κάποιο κακούργημα ή πλημμέλημα, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή".

  - Τέλος, για το πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση στις αρχές, η παράγραφος 1 του άρθρου 224 ΠΚ ορίζει τα εξής: "Όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή".

  Εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ισόβια για την ανθρωποκτονία, τότε επιβάλλονται και οι επιπλεον ποινές (π.χ για την κακοποίηση ζώου συν 6 χρόνια κλπ).

  Αν όμως σπάσει η ισόβια κάθειρξη και επιβληθεί π.χ. 15ετής κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, όλες οι ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης συνολικά δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 20 χρόνια.

  Στόχευση


  Το βάρος της υπεράσπισης, με το βλέμμα στη δίκη, πέφτει πάνω στη δόμηση ενός υπερασπιστικού λόγου που θα κατατείνει στην δημιουργία ενός υποβάθρου που θα οδηγήσει στο τελικό στόχο που προφανώς έχει: Την αναγνώριση ελαφρυντικών. Και αυτό είναι κάτι που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα.

  Η "στόχευση”, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, είναι να περιγραφεί ένα σκηνικό μέσα απο τις προανακριτικές απολογίες του, αφενός πως λειτούργησε "εν βρασμώ” (προηγήθηκε καυγάς κλπ) , αφετέρου πως το θύμα απώθησε βίαια το παιδί τους ("τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις” άρα γι' αυτό οργίστηκε ο ίδιος) και βέβαια το προφίλ ενός ατόμου που διήγε "σύννομο βίο”. Η παραπάνω περιγραφή, μπορεί να μην τυποποιήθηκε σε κάποιο αιτημα του κατηγορουμένου, αλλά ο λόγος του σε αυτό κατατείνει.

  Επίσης η διαρκής αναφορά πως το θέατρο παίχτηκε για να δει τι θα κανει με το παιδί του (το οποίο όμως τοποθέτησε ως "ντεκόρ” πάνω στη νεκρή μητέρα του) παραπέμπει επισης σε μια προσπάθεια να βάλει εν νέου το βρέφος στη μέση, αφού οπως περιγράφει η Καρολάιν έβγαζε ένταση και προς τους δύο. Κι αυτο σε προσπάθεια αναζήτησης ελαφρυντικού κατατείνει.

  Στην ΣΤ’ πτέρυγα

  Ο 33χρονος πιλότος μεταφέρθηκε να κρατηθεί στην ΣΤ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, την παλιά αποκαλούμενη vip πτέρυγα που ειχε κρατηθεί π.χ. ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Λάκης Γαβαλάς. Σε αυτή τοποθετούνται συνήθως κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα και θεωρείται χαμηλής εγκληματικότητας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες κρατείται στο ίδιο κελί με άλλα τρία άτομα. Ανάμεσά τους είναι ένας πρώην σωφρονιστικός που είχε απασχολήσει τις αρχές για υπόθεση ναρκωτικών.

  Στην ίδια πτέρυγα κρατούνται ο Μένιος Φουρθιώτης και ο Δημ. Κουτσολιούτσος της Folli Follie. Σήμερα ο κατηγορούμενος να περάσει απο συνέντευξη απο την διευθύντρια των φυλακών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ