Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 07:36

  Μαίνεται ο "πόλεμος" για τα self - test

  self test
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στους φαρμακοποιούς της Αττικής και της Αχαΐας και στην Κυβέρνηση για τη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι των δύο νομών έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τη διάθεση από τις 19 Ιουνίου (σημειώνεται πως οι δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί τα self test για όλο το μήνα), με το υπουργείο Υγείας να δηλώνει πως είναι έτοιμο το σχέδιο για εναλλακτικά δίκτυα διανομής και πιο συγκεκριμένα από τα σούπερ μάρκετ.

  Το κλίμα δυναμίτισε ακόμη περισσότερο ο αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο οποίο είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δύο συλλόγους: "Δύο φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self-tests προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες, είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι τα self-tests πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους.
   
  Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο".
   
  Όπως είπε, για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self-test, η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ προς την κατεύθυνση αυτή.
   
  Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self-tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.
   
  Το ίδιο σχέδιο θα υλοποιηθεί και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self-tests στους πολίτες. "Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών" είπε. 
   
  Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα συνεδριάσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η Κυβέρνηση ζήτησε τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν  self tests για τους μήνες 7ο και 8ο  που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί. 

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ