Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 07:37

  Checkpoint: Μέσω email γίνονται οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα

  Checkpoint: Μέσω email γίνονται οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Οι επιθέσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είναι με σημαντική διαφορά ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο στοχεύουν επιχειρήσεις και ιδιώτες στη χώρα μας οι κυβερνοεγκληματίες, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και οι κινητές συσκευές, το Internet of Thing (IoT) και οι υποδομές cloud.

  Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Checkpoint, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο του cybersecurity, η οποία στη χώρα μας υποστηρίζει πάνω από 900 μεγάλες επιχειρήσεις.

  Ειδικότερα, στη χώρα μας το ποσοστό των επιθέσεων που γίνεται μέσω email αγγίζει το 98% όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει το 91%.

  Η πιο συνηθισμένη πρακτική εξαπάτησης είναι αυτή του ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing). Πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καλούν τον παραλήπτη να επισκεφθεί κάποια ψεύτικη ιστοσελίδα (για παράδειγμα ένα email που καλεί για επικαιροποίηση λογαριασμού σε μια τράπεζα) ή να κατεβάσει ένα αρχείο το οποίο δεν είναι αυτό το οποίο δείχνει.

  Μάλιστα, όπως σημείωσαν τα στελέχη της εταιρείας σε σχετική παρουσίαση οι προσπάθειες phishing γίνονται ολοένα και πιο έξυπνες και τα μηνύματα όλο και πιο πειστικά, κάτι το οποίο αυξάνει τις ανάγκες προστασίας ειδικά στη χώρα μας όπου παρουσιάζεται έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού αλλά και ενημέρωσης των εργαζομένων για τους κινδύνου του διαδικτύου.

  Ιδιαίτερα ευάλωτοι παραμένουν και οι οργανισμοί του Δημοσίου, που μπαίνουν πολύ συχνά στο στόχαστρο, όμως δεν υπάρχουν δεδομένα, καθώς πολλά περιστατικά επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων δεν γίνονται ευρέως γνωστά.

  Ο σχεδιασμός για την Ελλάδα

  Η Checkpoint, προσφέρει λύσει κυβερνοασφάλειας σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Η ισραηλινή εταιρεία ήταν από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο με έτος ίδρυσης το 1993. Η αποτίμησή της βρίσκεται στα 19 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί παγκοσμίως σχεδόν 6000 εργαζομένους.

  Στην Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις (enterprise market), ενώ το ελληνικό γραφείο διαθέτει δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από 41 εταιρείες πληροφορικής και δύο διανομείς (Westnet και IT Way).

  Για το επόμενο διάστημα η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω επέκτασή της σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα έργα του Δημοσίου, που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και περιλαμβάνουν και λύσεις κυβερνοασφάλειας.

  Όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας, στόχος είναι οι συνεργασίες με τους μεγαλύτερους system integrators που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκειμένου να διεκδικήσουν έργα κυβερνοασφάλειας που πρόκειται να προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια.

  Πώς να προστατευτείτε από τις επιθέσεις phishing

  Προκειμένου να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης μέσω email, η Check Point συνιστά:

  Να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα αρχεία που λαμβάνετε από άγνωστους αποστολείς, ειδικά εάν σας ζητείται να κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες που συνήθως δεν θα κάνατε όπως το άνοιγμα επισυναπτόμενων αρχείων.

  Βεβαιωθείτε ότι παραγγέλνετε προϊόντα από πραγματικά online καταστήματα. Ένας τρόπος για να εξασφαλιστείτε είναι να αναζητάτε το ηλεκτρονικό κατάστημα που θέλετε να επισκεφθείτε στο Google και να κάνετε κλικ στο link που εμφανίζεται στη σχετική σελίδα αποτελεσμάτων. Να αποφεύγετε να κάνετε click σε διαφημιστικά links που λαμβάνετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

  Να προσέχετε τα ονόματα των ιστοτόπων που επισκέπτεστε, αφού πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν links με ονόματα που μοιάζουν με εκείνα πραγματικών portals. Να είστε επίσης υποψιασμένοι όταν συναντάτε ορθογραφικά λάθη σε ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνετε από άγνωστους αποστολείς.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ