Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 07:51

  Δικαστική απόφαση απορρίπτει ως ανίσχυρη απόδειξη εξόφλησης (κατά την απόλυση) επειδή υπογράφηκε υπό καθεστώς φόβου

  Δικαστική απόφαση απορρίπτει ως ανίσχυρη απόδειξη εξόφλησης (κατά την απόλυση) επειδή υπογράφηκε υπό καθεστώς φόβου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Νομικά ανίσχυρη είναι η υπογραφή εργαζομένου υπό καθεστώς φόβου , έκρινε το Ειρηνοδικείο Νίκαιας που επιδίκασε αποζημίωση άνω των 7.000 ευρώ σε εργαζόμενη που απολύθηκε από παιδικό σταθμό και αναγκάστηκε να υπογράφει "πλήρη εξόφληση” ενώ της οφείλονταν μισθοί, δώρα και αποζημίωση.

  Η απόφαση έχει ιδιαίτερη αξία καθώς επεξηγεί πλήρως τη διαδικασία απόλυσης και την ισχύ της λεγόμενης εξοφλητικής απόδειξης, όταν αυτή (χωρίς να είναι πλαστή) υπογράφηκε λόγω φόβου από τον εργαζόμενο. Το βασικό είναι ότι δέχεται πως η εξοφλητική απόδειξη εκτιμάται ελεύθερα από το δικαστήριο και σίγουρα χωρεί ανταπόδειξη από τον εργαζόμενο.

  Της χρωστούσαν

  Η εργαζόμενη προσλήφθηκε το 2010 με μισθό 813 ευρώ. Το 2016 η επιχείρηση άρχισε να μην την πληρώνει και συγκεκριμένα της χρωστούσε 3 μήνες καθώς και τα επιδόματα αδείας και δώρα εορτών του 2015 και 2016. 

  Η εργαζόμενη ενημέρωσε ότι θα προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας και τότε η εταιρία την απέλυσε καταγγέλλοντας τη σύμβαση. Η εργαζόμενη υπέγραψε, υπό καθεστώς φόβου πλήρη εξόφληση, αλλά στη συνέχεια προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας 2.650 ευρώ οφειλόμενα από μισθούς και δώρα και 2.800 από την αποζημίωση που δεν της καταβλήθηκε. 

  Το δικαστήριο έκρινε ότι "οι επικαλούμενες και προσκομιζόμενες αποδείξεις εξόφλησης και είσπραξης υπογράφηκαν από την ενάγουσα εργαζόμενη στα πλαίσια φόβου που της δημιουργήθηκε ότι εάν δεν τις υπογράψει, δεν θα κατορθώσει να εγγραφεί στα μητρώα του Ταμείου Ανεργίας και να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ κατά το διάστημα αυτό”.

  Όπως αναφέρει η εργατολόγος Μαρλέν Ασημακοπούλου, που χειρίστηκε την υπόθεση "....ο εργοδότης, προβαίνοντας σε καταβολή των αποδοχών έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον εργαζόμενο να υπογράψει εξοφλητική απόδειξη, η οποία πρέπει να είναι αναλυτική, να αναφέρει δηλαδή, τα επί μέρους ποσά που απαρτίζουν τις καταβληθείσες αποδοχές του εργαζομένου καθώς και τις αιτίες καταβολής τους.

  Το ιδιωτικό έγγραφο της εξοφλητικής απόδειξης παράγει πλήρη απόδειξη ότι προέρχεται από τον υπογράψαντα αυτό, επιτρέπεται όμως ανταπόδειξη ότι η βεβαίωση αυτή δεν είναι αληθινή, χωρίς να προσβληθεί η απόδειξη ως πλαστή.

  Ως προς το γεγονός όμως ότι έγινε η καταβολή, η εξοφλητική απόδειξη αποτελεί στην πραγματικότητα εξώδικη ομολογία, που εκτιμάται ελεύθερα από το Δικαστήριο, κατ΄άρθρο 352 παρ. 2 ΚΠολΔ και η οποία σύμφωνα με το άρθρο 354 του ιδίου κώδικα ανακαλείται εάν δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. (ΑΠ 646/2009 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

  Το Ειρηνοδικείο Νίκαιας εξέδωσε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση σχετικά με την αποδεικτική αξία των αποδείξεων εξόφλησης αποδοχών που προσκομίζονται στο Δικαστήριο από τον εργοδότη για να αποδείξει την μη ύπαρξη οφειλομένων δεδουλευμένων.

  Απέρριψε ένσταση εξόφλησης δεδουλευμένων αποδοχών και αποζημίωσης απόλυσης εργαζόμενης που πρόβαλε η εργοδότρια εταιρία και την υποχρέωσε να καταβάλει το σύνολο των διεκδικούμενων απαιτήσεων επειδή έκρινε ότι "οι επικαλούμενες και προσκομιζόμενες αποδείξεις εξόφλησης και είσπραξης υπογράφηκαν από την ενάγουσα εργαζόμενη στα πλαίσια φόβου που της δημιουργήθηκε ότι εάν δεν τις υπογράψει, δεν θα κατορθώσει να εγγραφεί στα μητρώα του Ταμείου Ανεργίας και να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ κατά το διάστημα αυτό".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ