Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 08:24

  Ποιους προέκρινε η Βουλή και ποιους θα επιλέξει το Υπουργικό Συμβούλιο για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Τα τρία συν τρία ονόματα δικαστών από τα οποία θα επιλέξει το Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, προέκρινε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

  Η επιλογή πιθανότατα θα γίνει μετά του Αγίου Πνεύματος από τα έξι ονόματα, τρία από τον Άρειο Πάγο και τρία από το Συμβούλιο Επικρατείας, αλλάζοντας σελίδα και στα δυο ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

  Ήδη ολοκληρώθηκε η ακρόαση των 12 υποψηφίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, από την οποία προκρίθηκαν:

  Άρειος Πάγος

  Για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση ισοψήφησαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρια Γεωργίου και οι αρεοπαγίτες Κωστούλα Φλουρή Χαλεβίδου και Θεόδωρος Κανελλοπουλος, ενώ ακολούθησε η Μαρία Νικολακέα, ο Νίκος Πιπιλίγκας και ο Γρηγόρης Κουτσοκώστας.

  Ο 66χρονος Αρεοπαγίτης από την Ευρυτανία είναι από τους πιο αθόρυβους – σε δημόσια παρουσία- δικαστές, με εξαιρετική νομική παιδεία και χαίρει εκτιμήσεως στο δικαστικό χώρο. Ο κ.Κουτσοκώστας εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1983 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις στην Επαρχία, ενώ έγινε αρεοπαγίτης το 2017.

  To ΣτΕ

  Με συντριπτική διαφορά βρέθηκε στην πρώτη θέση των ψήφων ο Δημήτρης Σκαλτσούνης για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκέντρωσε 20 από τους 22 που ψήφισαν. Ακολούθησαν η Ευαγγελία Νίκα και με δύο ψήφους διαφορά ο Παναγιώτης Ευστράτιου, ενώ πιο πίσω έμειναν οι Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

  Πλέον το λόγο έχει το υπουργικό συμβούλιο που θα αναδείξει τους δυο δικαστικούς λειτουργούς που θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους.

  Φαβορί

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος είναι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στον προεδρικό θώκο του Αρείου Πάγου, ενώ εάν τελικά επιλεγεί, θα παραμείνει έως το 2024, καθώς απέχει τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση.

  Ο αρεοπαγίτης δικαστής διετέλεσε από το 2016 έως το 2018, προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας. Υποστηρικτές φέρεται να συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα της Μαρίας Γεωργίου που έχει δύο χρόνια μπροστά της μέχρι την συνταξιοδότηση.

  Ο υποψήφιος που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην "κατάκτηση" της θέσης της σημερινής προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος όμως έχει ένα χρόνο παραμονής στο σώμα.

  Ο Δημήτρης Σκαλτσούνης στην πορεία του έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπήρξε ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για την συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας.

  Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναζητήσει υποψήφιο που θα μπορέσει να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα στραφεί στους Ευαγγελία Νίκα και Παναγιώτη Ευστρατίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ