Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Ιουν-2021 08:19

  Κορονοϊός: Το πλάνο για τον τουρισμό - Οι νέες οδηγίες για όσους μπαίνουν στη χώρα

  Κορονοϊός: Το πλάνο για τον τουρισμό - Οι νέες οδηγίες για όσους μπαίνουν στη χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας είναι  σημαντική και πλέον έχει φτάσει στην κατάσταση που είχε η χώρα μας στις αρχές το έτους και πριν την έναρξη του τρίτου κύματος. Οι ισορροπίες εντούτοις παραμένουν ακόμη εύθραυστες και η αναμενόμενη άνοδος της τουριστικής κίνησης οδήγησε στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας.

  Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μια υποομάδα επιστημόνων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδες να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην χώρα μας, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  Οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχει εισηγηθεί η επιτροπή περιλαμβάνουν:

  - Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.

  - Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCR μέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.

  - Παράλληλα, όπως και πέρσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

  - Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθακαν τα εμβόλια Novavax,  Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.

  - Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση  ότι είναι  στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.

  - Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

  - Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά  σκάφη αναψυχής.

  - Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

  - Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.

  - Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.

   

  Η επιδημιολογική εικόνα

  Την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν συνολικά 6.500 νέα κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

  Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 36 έτη σε όλη την επικράτεια και βλέπουμε παντού μία μείωση σημαντική στα νέα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

  Την εβδομάδα που μας πέρασε διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 τεστ την ημέρα σε δομές Υγείας, με το δείκτη θετικότητας στη χώρα μας να παραμένει σταθερά χαμηλός περίπου στο 2,3%.Παράλληλα, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ, μέσω των self-test και επιβεβαιώνονται σε δομές Υγείας παρέμεινε χαμηλός στο 0,12%.

  Σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στη χώρα μας. Μειώθηκαν περίπου στους 1.700 ασθενείς, με το λόγο εισιτηρίων προς εξιτήρια να διαμορφώνεται στο 0,86, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου μειώθηκε στους 128 ασθενείς την ημέρα.

  Σύμφωνα με το Rt στην επικράτεια, που μειώθηκε στο 0,83, οι νεότερες προβλέψεις μιλούν για μια σημαντική αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις προσεχείς εβδομάδες, με λιγότερες από 1.000 νέες εισαγωγές και περίπου 60 νέες διασωληνώσεις την προσεχή εβδομάδα.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ