Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 13:18

  Πλιώτας προς Χρυσοχοΐδη: Αξιοποιείστε τους εισαγγελείς οργανωμένου εγκλήματος για την πάταξη της εγκληματικότητας

  Πλιώτας προς Χρυσοχοΐδη: Αξιοποιείστε τους εισαγγελείς οργανωμένου εγκλήματος για την πάταξη της εγκληματικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, προτάσσει στην απάντησή του προς τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

  Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας στην έγγραφη απάντηση στον κ. Χρυσοχοΐδη, για το περιεχόμενο των δυο φακέλων που του είχε παραδώσει κατά την επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας στις 19.5.2021, καταρχήν αναλύει το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται και πρέπει να αξιοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές, καθώς ήδη η Δικαιοσύνη με βάση τους ισχύοντες νόμους, έχει εντεταλμένους ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς, στο πλευρό της αστυνομίας.

  Πρόκειται για τους "Εισαγγελείς Ειδικών Καθηκόντων":

  1) Εισαγγελέα Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.

  2) Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών.

  Η αποστολή του συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές. Παράλληλα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.

  Δεν νομοθετούν

  Η εισαγγελική απάντηση περιέχει και μια έμμεση υπενθύμιση πως οι δικαστές ούτε νομοθετούν, ούτε υποδεικνύουν στους αστυνομικούς πως να κάνουν τη δουλειά τους, αφού ανήκουν διοικητικά στην πολιτική ηγεσία τους.

  Επισημάνει ότι "οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)".

  Κλείνοντας, ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι "οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης".

  Οι φάκελοι

  Υπενθυμίζεται πως οι φάκελοι που παρέδωσε ο υπουργός περιείχαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και των ανθρώπων της "νύχτας", όπως και για τα συμβόλαια θανάτου, της διακίνησης ναρκωτικών, κ.λπ., και κατάλογο με 500 ονόματα ατόμων που φέρονται να δραστηριοποιούνται στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, της εκβίασης, των πληρωμένων συμβολαίων θανάτου, κ.λπ.

  Ο εισαγγελέας την απάντησή του την κοινοποίησε σε όλους τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας ώστε να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Μάλιστα επισημαίνει την αναγκαιότητα "εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών”.

  Εφέτης ανακριτής

  Παράλληλα σχετικά με τις συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρει πως "γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ