Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 10:59

  Δωρεάν διάθεση self tests και τους επόμενους μήνες - Τι αλλάζει από 19 Ιουνίου

  self test
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.20

  Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self tests θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων, διευκρίνισε ο Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως τα κανάλια διανομής θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού στις 19 Ιουνίου θα σταματήσουν να παρέχονται από τα φαρμακεία.

  Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, "η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας". 

  Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει πως την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

  "Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών" σημειώνει. 

  Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, τα σενάρια περί διακοπής της δωρεάν χορήγησης των self-tests προς τις κατηγορίες που έως σήμερα τα προμηθεύονται σε συγκεκριμένη ημέρα από τα φαρμακεία είναι αβάσιμα. 

  Πήγες παραπέμπουν στην ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου αναφορικά με τον προγραμματισμό της διάθεσης των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πιθανόν το υφιστάμενο δίκτυο διανομής των self-tests των περίπου 11.000 φαρμακείων όλης της χώρας να αποκτήσει και νέα σημεία, από τα οποία θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι τα τεμάχια.

  Νωρίτερα, ο Θανάσης Παπαθανάσης μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε ανακοινώσει πως σταματάει στις 19 Ιουνίου η δωρεάν διάθεση των self tests.

  Mιλώντας στο Open ανέφερε: "Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, πρόκειται για μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας".

  Το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε ότι η συμφωνία που υπήρχε ήταν για δύο μήνες και εκπνέει τις συγκεκριμένες ημέρες.

  Εξαίρεση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών

  Mέχρι τις 19 του μήνα οι φαρμακοποιοί θα προσφέρουν στους μαθητές των Πανελληνίων τρία self test για την περίοδο των εξετάσεων, αλλά και στους μαθητές του δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς.

  "To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και για εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

  Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests" αναφέρεται στην απόφαση.

  Σημειώνεται ότι από χθες Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τρία νέα self test

  Τρία δωρεάν self test για τον κορονοϊό μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

  Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7 – 14 Ιουνίου, 15 – 22 Ιουνίου και 22 – 30 Ιουνίου.

  Κατ' εξαίρεση, για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

  Από 14/6/2021 έως 30/6/2021, ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ