Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 07:49

  Αποκάλυψη: Ποια είναι η απάντηση της πολιτείας στην εγκληματικότητα

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισόβια ίσον 18 χρόνια πραγματικής έκτισης (από 16 σήμερα), αποφυλάκιση για πρόσκαιρες ποινές μετά από πραγματική έκτιση 3/5 (από 2/5) και κόψιμο από το προνόμιο σε βραχιολάκι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική εισήγηση της Επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.

  Η πρόταση είναι μια "πλαδαρή" απάντηση της συντεταγμένης πολιτείας στην αυξημένη εγκληματικότητα, κυρίως στα φαινόμενα πρόωρης αποφυλάκισης εγκληματιών με βάση ευνοϊκές διατάξεις και στην κλιμακούμενη εν συνεχεία δράση τους στη βιομηχανία του εγκλήματος. Το πρώτο στάδιο λοιπόν που εστιάζει η Επιτροπή είναι η αποτροπή πρόωρης αποφυλάκισης καταδίκων για πολύ σοβαρά αδικήματα, καθώς πλέον θα παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις φυλακές.

  Η πρόταση

  Η Επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα που ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα το 2019, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, φέρεται να προτείνει αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για τα βαριά κακουργήματα και κοψίματος προνομίων για τους καταδικασθέντες.

  Τέτοια αδικήματα είναι:

  -Τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, δηλαδή: Αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία. Εν ολίγοις η βαριά εγκληματικότητα και η προσπάθεια αποκοπής της διάπραξή της από καταδίκους που αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις και επανήλθαν με αναβαθμισμένη εγκληματική δράση.

  Ισόβια

  Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται στην τελική πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη, ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ , όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/3 πραγματικής έκτισης συν 1/3 πλασματικής (μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής. Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια από 16 χρόνια που είναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια.

  Ενδεικτικά θα υπάρξει η εξής προσθήκη στο άρθρο 105Β:

  -Προκείμενου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 ετών.

  Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα "κόβει” και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι: Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση. 

  Αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα απαιτεί η κοινωνία

  Υπενθυμίζεται ότι με βάση πρόσφατη έρευνα της MRB για το TheTOC.gr οι Ελληνες πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση και πιο αυστηρές ποινές για τα βίαια και ειδεχθή εγκλήματα. 

  Ειδικότερα, με βάση την έρευνα αρνητικές είναι οι απόψεις των πολιτών  για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης με τους ικανοποιημένους να περιορίζεται στο 14,3%, ενώ οι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τις ποινές των δικαστηρίων, είναι η μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα με το θηριώδες ποσοστό του 81,9%. Από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και πάλι οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιο δυσαρεστημένοι σε σχέση με τους νεότερους.

  Για το επίπεδο των ποινών (σσ προφανώς όσον αφορά την αυστηρότητα) και πάλι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει μη ικανοποιημένη, σε ποσοστό της τάξης του 80%, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει ένα ποσοστό της τάξης λίγο πάνω από το 15%.

  Το επίπεδο των ποινών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ