Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Ιουν-2021 08:50

  Διεθνές σεμινάριο για το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε.

  Διεθνές σεμινάριο για το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας ανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (δεδομένης της άριστης αξιολόγησης που έλαβε η χώρα μας πέρυσι), τη διοργάνωση διεθνούς Σεμιναρίου για το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ (φωτογραφία), στη διοργάνωση του 16ου Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2020 – 2021 "Jean Rey”, Module 4’’ όπου θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2021, στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι, συμμετέχουν επίσης, η Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την εκπαίδευση σε ζητήματα ασφάλειας.

  Το εν λόγω Σεμινάριο, επισημαίνει ο κ. Μπαλωμένος, λόγω των υγειονομικών περιορισμών της πανδημίας "COVID 19”, έχει σχεδιαστεί να διεξαχθεί σε υβριδική μορφή. Θα υπάρχει παρακολούθηση, δηλαδή, τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεκπαίδευσης (livestreaming) από την ψηφιακή πλατφόρμα (CISCO WEBEX), του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας. Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο είναι υψηλόβαθμα στελέχη, διπλωμάτες, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατέχουν ηγετικές θέσεις, στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ / ΚΠΑΑ).

  Σκοπός του Σεμιναρίου, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων, είναι η κατανόηση των πτυχών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Ε.Ε., η ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια ως βασικό εργαλείο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και η διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε σχέση με τις αποστολές και επιχειρήσεις της Ε.Ε., καθώς και τις υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές της Ένωσης.

  Την έναρξη του Σεμιναρίου θα κάνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ειδικότερα, ειδικοί στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε., θα αναπτύξουν ζητήματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος όπως οι διεθνείς συνεργασίες, η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, η μετανάστευση, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική αυτονομία, η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και οι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι υβριδικές απειλές.

  Καταλήγοντας, ο κ. Μπαλωμένος υπογραμμίζει πως στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνεται η ανάληψη δράσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (διοργάνωση συνάντησης υποδοχής στα ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα, επίσκεψη και ξενάγηση στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ξενάγηση και δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης κ.λπ), ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ