Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιουν-2021 11:43

  Γεωργαντάς: Με Pfizer και Moderna οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 25-29 από την επόμενη εβδομάδα

  Γεωργαντάς: Με Pfizer και Moderna οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 25-29 από την επόμενη εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες ηλικίας 25-29 ετών να εμβολιαστούν και με Pfizer και Moderna, ενώ ήδη εμβολιάζονται με Johnson & Johnson, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

  Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και στο πως αυτοί θα συνεχιστούν. Είπε ότι αρχικά θα "ανοίξουν" τα εμβόλια της Pfizer και Moderna για τις ηλικίες 25 έως 29 ετών και στη συνέχεια, μετά από λίγες ημέρες, θα ακολουθήσει η ηλικιακή κατηγορία των 19-24 ετών, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο.

  Επίσης διευκρίνισε ότι κάποιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να αλλάξει το εμβολιαστικό κέντρο που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί για τη δεύτερη δόση του εμβολίου του, αν βρίσκεται σε διακοπές ή στη θερινή του κατοικία.

  Για το πράσινο πιστοποιητικό

  Στη συνέχεια μιλώντας για τα ταξίδια τόνισε πως "το πράσινο πιστοποιητικό αφορά στους διασυνοριακούς ελέγχους και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, είναι οχτώ οι χώρες που είναι σε ετοιμότητα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα", ενώ συμπλήρωσε πως από την 1η Ιουλίου η μετακίνηση από χώρα σε χώρα στην ΕΕ θα γίνεται με το πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο περιέχει είτε τη δήλωση του πλήρως εμβολιασμένου πολίτη, είτε αυτού που έχει νοσήσει, είτε αυτού που έχει αρνητικό μοριακό τεστ.

  "Αυτή τη σκοπιμότητα ήρθε να υπηρετήσει το πράσινο πιστοποιητικό: τη γρήγορη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ" σημείωσε.

  Οι μετακινήσεις στα νησιά

  Μιλώντας για τις μετακινήσεις στα ελληνικά νησιά είπε πως υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, του αρνητικού μοριακού τεστ ή του αρνητικού self-test, ή της βεβαίωση νόσησης. "Αυτό για όσο ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά", είπε.

  Παράλληλα προέβλεψε πως προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζεται ένα μόνο χαρτί. "Για τα νησιά, αυτό που εκδίδεται από το gov.gr είναι η βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού δε χρειάζεται να κάνει self-test, απλά συμπληρώνει και τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας, που εξυπηρετεί το σύστημα ελέγχου του υπουργείου. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων, ευελπιστούμε ότι εντός Ιουνίου δε θα χρειάζεται κάποιο έγγραφο για τη μετακίνηση στα νησιά. Η φόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τον προορισμό, και το έγγραφο που φέρει μαζί του για να ταξιδέψει κάποιος", εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.

  Τι ισχύει για τους τουρίστες

  "Όποιος μπει στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ, και περάσει το τριήμερο, και θέλει να μετακινηθεί σε ένα νησί, θα πρέπει να κάνει ένα νέο μοριακό τεστ. Για την επιστροφή των τουριστών έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικού τύπου πιστοποιητικό που θα διευκολύνει όσους τουρίστες μπαίνουν στη χώρα με πράσινο πιστοποιητικό και αρνητικό τεστ. Για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα τεστ, και τους εκδίδουμε εμείς ένα green pass που μπορούν να το προσθέσουν στο PLF που έχουν", συνέχισε ο ίδιος.

  "Για να πάει κάποιος Έλληνας σε ένα νησί πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τεστ. Από νησί σε νησί μετακινείσαι είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό τεστ 72 ωρών, ή βεβαίωση νόσησης", πρόσθεσε.

  Τέλος, αναφερόμενος στα πλαστά πιστοποιητικά τόνισε:

  "Εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρχει κανείς με πλαστό πιστοποιητικό. Για αυτό δημιουργήθηκε το πράσινο πιστοποιητικό, αφού για όλες τις χώρες της ΕΕ θα υπάρχει η ψηφιακή πύλη που θα βεβαιώνει την εγκυρότητα του εγγράφου. Για όποιους έρχονται από άλλες χώρες εκτός ΕΕ, στα σύνορα υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ που κάνουν υποχρεωτικό έλεγχο".

  "Από τη στιγμή που έχουμε διασφαλίσει τη γνησιότητα των εγγράφων και των μοριακών τεστ από τις χώρες τις ΕΕ, την πιθανότητα να έρθει κάποιος με πλαστό πιστοποιητικό από αυτές τις χώρες την έχουμε αποκλείσει. Το μοριακό τεστ, έχει πιστότητα 99%, οπότε υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος που θα μπει στη χώρα να νοσεί. Είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να έρθει με ασφάλεια κάποιος, να περάσει γρήγορα τα σύνορα", πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ