Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 07:30

  Υγεία: Ετοιμάζεται διασύνδεση όλων των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης

  Υγεία: Ετοιμάζεται διασύνδεση όλων των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η διασύνδεση όλων των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι μεταξύ των επόμενων βημάτων που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Στόχος είναι, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, να δημιουργηθούν "δίκτυα υγείας" στην πρωτοβάθμια φροντίδα που θα ενώνουν πιο συγκεκριμένα τα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα περιφερειακά ιατρεία, τα αγροτικά ιατρεία, τα δημοτικά ιατρεία και τους ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν το 70% στο χώρο της πρωτοβάθμιας στη χώρα μας.

  Με τον όρο "δίκτυο υγείας" εννοείται ένα σύστημα περίθαλψης που θα προσφέρει υπηρεσίες επί εικοσιτετραώρου βάσης σε όλους τους πολίτες, με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν συμπράξεις ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας. Για παράδειγμα, εάν σε μια δομή δεν υπάρχει διαγνωστικό μηχάνημα, θα μπορεί να γίνεται σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αν δεν υπάρχει κάποια ειδικότητα  ο ασθενής θα μπορεί να παραπέμπεται σε ιδιωτικό πολυϊατρείο. 

  Τα δίκτυα υγεία σχεδιάζεται να στηθούν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με ενιαία αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και πλαίσιο εξετάσεων, εργαστηριακών η απεικονιστικών, τα δίκτυα θα δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να πάει στον γιατρό της εμπιστοσύνης του και να μην χρειαστεί να πάει απευθείας στο νοσοκομείο. 

  Η δημιουργία των δικτύων ωστόσο υπάρχει στο προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, εντούτοις η υλοποίηση του εγχειρήματος πήγε πίσω εξαιτίας της πανδημίας και τις επικέντρωσης των προσπαθειών στην ενίσχυση των νοσοκομείων και στην επάρκεια των ΜΕΘ. Πλέον σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκτιμάται πως η εν λόγω μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Η μεταρρύθμιση υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ