Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 30-Μαϊ-2021 09:10

  Πρώτο το ΥΠΟΙΚ στις προτιμήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για μετάθεση

  Πρώτο το ΥΠΟΙΚ στις προτιμήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για μετάθεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στο Υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι να μεταταχθούν, δηλαδή να μετακινηθούν σε άλλο φορέα από εκείνο που απασχολούνται.

  Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών , το οποίο έχει στα ''χέρια'' του, το σύστημα της ''κινητικότητας'' στο Δημόσιο, δηλαδή το μηχανισμό των μεταθέσεων.

  Μετά από το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις ''μετρήσεις'' του πρώτου κύκλου ''κινητικότητας'' για το 2020, ακολουθούν στη σειρά των προτιμήσεων των δημοσίων υπαλλήλων για μετάθεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθηλητισμού, ο ΟΑΕΔ αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.

  Πιο αναλυτικά, η κατάταξη των 10 φορέων στα οποία θέλουν να μεταταχθούν αναλογικά οι περισσότεροι υπάλληλοι έχει ως εξής :

   

  Φορείς

  Πλήθος ΑΦΜ

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  1914

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  1547

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  1489

  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (Ο.Α.Ε.Δ.)

  1472

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

  1391

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

  1373

  ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

  1316

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  1213

  ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

  999

  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

  968

   

  Από την άλλη μεριά, οι φορείς με τα περισσότερα αιτήμα για προσέλκυση υπαλλήλων μέσω μεταθέσεων είναι κατά πρώτον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΟΑΕΔ, το ΥΠΟΙΚ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Αθηναίων. Πιο αναλυτικά, οι 10 φορείς με τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων που προκήρυξαν, κατά τον πρώτο κύκλο κινητικότητας για το 2020 είναι οι εξής :

   

  Φορείς

  Αριθμός θέσεων που προκηρύχθηκαν για Απόσπαση

  Αριθμός θέσεων που προκηρύχθηκαν για Μετάταξη

  Γενικό Άθροισμα

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

   

  442

  442

  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (Ο.Α.Ε.Δ.)

  324

  324

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  16

  253

  269

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

   

  257

  257

  ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

   

  241

  241

  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

   

  219

  219

  ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

  212

  212

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  135

  47

  182

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  51

  129

  180

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  139

  37

  176


  Μ΄άλλα λόγια, εμφανίζεται μία σχετική αντιστοιχία μεταξύ των φορέων που επιθυμούν οι περισσότεροι υπάλληλοι να μεταταχθούν και των φορέων με τα περισσότερα αιτήματα για μεταθέσεις.

  Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όχι μόνο προσελκύουν αναλογικά τα περισσότερα αιτήματα υπαλλήλων για μετάταξη, αλλά και οι ίδιοι αυτοί φορείς έχουν υποβάλλει τα περισσότερα αιτήματα για μετάταξη υπαλλήλων.

  Ωστόσο, εκεί που σημειώνεται μεγάλη αναντιστοιχία είναι μεταξύ του πλήθους των υπαλλήλων που ζητούν να μεταταχθούν και των ''ανοιχτών'' θέσεων.

  Αναλυτικά, το πλήθος των υπαλλήλων που ζητούν να μεταταχθούν στους πρώτους -σε ''ζήτηση'' δημόσιους φορείς- σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανέρχεται σε 13.682.

  Ωστόσο, το πλήθος των ''ανοιχτών'' θέσεων στους πρώτους (με κριτήριο το πλήθος των ''ανοιχτών'' θέσεων) δημόσιους φορείς ανέρχεται σε 2.502.

  Συνεπώς, υπάρχει μία αναλογία 5 :1, δηλαδή 5 αιτήσεων για 1 ''ανοιχτή'' θέση, δηλαδή 5 υπάλληλοι διεκδικούν 1 θέση για την οποια υπάρχει ζήτηση για μετάταξη.

  Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κος Μάκης Βορίδης στο Capital.gr, η κυβέρνηση θα δείξει αρκετή επιμονή στους κύκλους της κινητικότητας. Ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας του 2020 τελείωσε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Έπειτα ξεκίνησε αμέσως ο επόμενος κύκλος κινητικότητας που είναι ο πρώτος κύκλος κινητικότητας του 2021.

  Ήδη έχουν τελειώσει τα αιτήματα υποβολής των φορέων και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, προκειμένου να αποφασίσει ποια από αυτά τα αιτήματα θα εγκρίνει για να έχουν τη δυνατότητα οι υπάλληλοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τόνισε ο ίδιος στο Capital.gr.

  Εν συνέχεια, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, ο στόχος είναι να ξεκινήσει ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο, ο κύκλος των προσλήψεων και έπειτα ένας νέος (δεύτερος) κύκλος κινητικότητας προς το τέλος του 2021.

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ