Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Μαϊ-2021 08:08

  Ο Άρειος Πάγος λύνει τον "γόρδιο δεσμό": Με κουκούλα ή χωρίς οι προστατευόμενοι στη Novartis

  Ο Άρειος Πάγος λύνει τον "γόρδιο δεσμό": Με κουκούλα ή χωρίς οι προστατευόμενοι στη Novartis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Την δικαστική κρίση για τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, θα εκδόσει το επόμενο διάστημα ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Το ζήτημα είναι μείζονος δικαστικής και πολιτικής σημασίας.

  Η απόφαση αν κρίνει αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να εξεταστούν υπό το καθεστώς της προστασίας που βρίσκονται σήμερα ή αν θα αποχαρακτηριστούν, οπότε θα κληθούν με ονοματεπώνυμο και θα εμφανιστούν κανονικά ενώπιον της ανακρίτριας που διερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την ποινική δίωξη σύμφωνα με την οποία , δομήθηκε μια πολιτική σκευωρία σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων.

  Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ήταν τρεις αρχικά, αλλά στη συνέχεια έμειναν δύο, καθώς ο Νίκος Μανιαδάκης, δεν έχει πλέον αυτό το ρόλο. Το ζήτημα είναι προφανώς ότι αν κληθούν να καταθέσουν σε καθεστώς ανωνυμίας οι καταθέσεις τους εκτιμάται ότι θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις και θα ακολουθήσουν την μέχρι τώρα πεπατημένη. Όμως, αν αποφασιστεί να αποχαρακτηριστούν και να καταθέσουν κανονικά, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Και είναι προφανές γιατί...

  Πάνω τους

  Άλλωστε πάνω τους (σχεδόν αποκλειστικά) δομήθηκε μια υπόθεση που έβαλε στο κάδρο, δύο πρώην πρωθυπουργούς και συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα. Μια υπόθεση που (τουλάχιστον) μια προανακριτική επιτροπή της Βουλής κι ένας αντεισαγελλέας του Αρείου Πάγου θεωρούν σκευωρία, στα πορίσματα των οποίων στηρίζεται η έρευνα σε βάρος ενός πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και εισαγγελικών λειτουργών.

  Βαρύ έργο εν ολίγοις, Μην ξεχνάμε πως σχεδόν το σύνολο της υπόθεσης, στο πολιτικό του σκέλος αρχειοθετήθηκε, συμπερασματικά λοιπόν δικαιούται ο κάθε εμπλεκόμενος – εξαιτίας της κατάθεσή τους- να θεωρεί πως πρόκειται για ψευδομάρτυρες. Ή τουλάχιστον για πρόσωπα που είπαν αναπόδεικτα ή ανυπόστατα πράγματα, στοχεύοντας ακόμα και σε ίδια οφέλη.

  Εφόσον λοιπόν αυτοί οι μάρτυρες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, χάσουν το καθεστώς ανωνυμίας (σ.σ μη γελιόμαστε τα ονόματά τους έχουν κυκλοφορήσει παντού, μέχρι σε μήνυση που κατατέθηκε αναφέρονται), τότε το σκηνικό αλλάζει άρδην.

  Τόσο για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, όσο βέβαια και για την κύρια έρευνα που τρέχει (ακόμα μετά από πέντε χρόνια κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας δυο πολιτικά πρόσωπα) πλέον στο διάδοχο τμήμα της εισαγγελίας κατα της διαφθοράς, στην εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος υπό τον εισαγγελέα Χρ. Μπαρδάκη.

  Πέντε χρόνια

  Μην ξεχνάμε πως ήδη έχουν περάσει πέντε χρόνια και υπό εκκρεμότητα βρίσκονται οι υποθέσεις των Δημ. Αβραμόπουλου και Άδωνι Γεωργιάδη. Σε προκαταρκτική εξέταση, δηλαδή σε στάδιο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ πολλών ετών, ώστε η Δικαιοσύνη να δώσει μια απάντηση στους δυο πολιτικούς και την κοινή γνώμη.

  Πάντως ήδη ο εισαγγελέας Π. Καψιμάλης που μετέχει στην ομάδα της Οικονομικής Εισαγγελίας και έχει αναλάβει το βαρύ έργο των εκκρεμών ερευνών για τη Novartis στη μετά Τουλουπάκη εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει με προτεραιότητα την υπόθεση των δύο πολιτικών που βρίσκονται σε δικαστική ομηρία. Μάλιστα , η εισαγγελία θα ασχοληθεί και με το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων. Γι αυτό και η απόφαση του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου θα κρίνει πολλά.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ