Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 18:02

  Novartis: Ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφωνούν για το αν θα βγει "κουκούλα" από τους προστατευόμενους μάρτυρες

  Novartis: Ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφωνούν για το αν θα βγει "κουκούλα" από τους προστατευόμενους μάρτυρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με κουκούλες ή χωρίς; Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει τo 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, θα είναι -πιθανότατα- και η οριστική απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis και κυρίως πως θα καταθέσουν στην ενδεχόμενη δίκη του Δημ. Παπαγγελόπουλου, εφόσον παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο για τα αδικήματα που του αποδίδονται.

  Η υπόθεση φτάνει στο δικαστικό συμβούλιο μετά την δικαστική κόντρα κορυφής που προέκυψε (δεύτερη στη σειρά) μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (νόμος περί ευθύνης υπουργών) στην υπόθεση Novartis Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου.

  Διαφωνία

  Η ανακρίτρια κα Αλεβιζοπούλου είναι υπέρ της άποψης πως οι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με προστατευμένα (αλλοιωμένα) τα χαρακτηριστικά τους και χωρίς τα πραγματικά τους ονόματα , εξ ου και κάλεσε με διαφορά δυο ωρών να καταθέσουν για την υπόθεση , την Αικατερίνη Κελέση και τον Μάξιμο Σαράφη. Δηλαδή με τις κωδικές ονομασίες τους. Μάλιστα, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά με ειδικές κάμερες, μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ.

  Η διαφωνία προέκυψε με την άφιξη με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και την έναρξη της κατάθεσης της Αικατερίνης Κελέση στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου.

  Η εισαγγελέας κα Θεοδώρου, διέκοψε και έθεσε το θέμα ότι η Αικατερίνη Κελέση πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιον της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα. Παράλληλα διαφώνησε και ως προς τον τρόπο κατάθεσης του Μάξιμου Σαράφη (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.ΑΣ.), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

  Διαφορετική δικογραφία

  Κατά την ανακρίτρια, οι δυο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην συναφή υπόθεση σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κ.λπ.

  Στον αντίποδα, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η προστασία των δύο μαρτύρων, δεν ισχύει στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς είναι άσχετη με αυτή της Novartis, στη οποία επιρρίπτονται ευθύνες σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Η υπόθεση της Novartis, κατά την εισαγγελική λειτουργό, αφορά αθέμιτες παράνομες πρακτικές (όπως αποδίδονται) που αφορούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων από την οποία αποκόμιζε κέρδη η φαρμακοβιομηχανία και εν συνεχεία, μέρος των κερδών αυτών, τα απέδιδε σε τρίτα, πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Κατά την ίδια, η έκταση της προστασίας των μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη.

  Σημειώνεται, ότι οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες στην κατάθεση τους ενώπιον των εισαγγελέων Ζάχαρη και Σοφουλάκη, είχαν καταθέσει με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

  Πλέον τη διαφωνία καλείται να λύσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του εν λόγω συμβουλίου και να καταθέσουν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια υπόμνημα.

  Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη διαφωνία ανάμεσα στις δυο λειτουργούς της Δικαιοσύνης είχε ανακύψει στο πλαίσιο της κατάθεσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το εάν μπορεί η εισαγγελέας να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας. Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ