Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 08:09

  Συναγερμός για νέες εξάρσεις της διασποράς, γιατί δημιουργήθηκαν νέες εστίες υπερμετάδοσης

  ΜΕΘ - κορονοϊος 13.05.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Μπορεί το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας να συνεχίζει την πτωτική του πορεία, εντούτοις νέες εστίες διασποράς έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ειδικότερα, με βάση δε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν ακόμα η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία.

  Σημειώνεται πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα ύφεση περίπου 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

  Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας,  η αυξημένη κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με το ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί.

  Επιπλέον, σε περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές (Πτολεμαΐδα, Ξάνθη, Κόρινθο), η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνάει ακόμη και το 7%, γεγονός που δείχνει πως σε όλη την επικράτεια υπάρχουν μικροεξάρσεις της επιδημίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, επί συνόλου περίπου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%.

  "Ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, δηλαδή από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός της μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται.

  Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Αττική έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

  Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία ακόμα δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα" υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

  Αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία

  Ο αριθμός των  νέων εισαγωγών έχει μειωθεί, με τον ΕΟΔΥ μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες, να ανακοινώνει την Πέμπτη λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια. Σημαντική μείωση των νοσηλειών παρατηρείται στην Αττική κατά 20%, στη Θεσσαλονίκη κατά 35%, ενώ αντίθετα λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνει ο αριθμός των νέων εισαγωγών, τόσο στην Πάτρα όσο και στα Ιωάννινα.

  Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ