Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 16:08

  Όλο το οργανωμένο έγκλημα σε έναν φάκελο - 500 ονόματα και διευθύνσεις παρέδωσε στον Εισαγγελέα ο Μ. Χρυσοχοΐδης

  Όλο το οργανωμένο έγκλημα σε έναν φάκελο - 500 ονόματα και διευθύνσεις παρέδωσε στον Εισαγγελέα ο Μ. Χρυσοχοΐδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όλο το οργανωμένο έγκλημα της Ελλάδας, με ονόματα και διευθύνσεις, παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο φάκελος εκπονήθηκε μετά από έρευνα και εργασία που κράτησε ένα μήνα και περιλαμβάνει όλες τις σοβαρές υποθέσεις της νύχτας της τελευταίας δεκαετίας.

  Σύμφωνα με τον ιστότοπο thetoc.gr, ο στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να γίνει από πλευράς της δικαιοσύνης μια ενδελεχής έρευνα, με ενοποίηση των υποθέσεων, αλλά και να δοθούν εργαλεία στους αστυνομικούς που θα τους διευκολύνουν στις έρευνές τους.

  Στον φάκελο υπάρχουν όλα τα γνωστά ονόματα της νύχτας και παραδόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Πλιώτα, στη συνάντησή τους στο δικαστήριο, μαζί με τον τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη.

  Ο φάκελος τα έχει όλα… Συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, απόπειρες, εκβιασμούς, υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την πορνεία, ναρκωτικά, κυκλώματα και λαθρεμπόριο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο, η εξιστόρηση των υποθέσεων είναι αναλυτική και υπάρχουν όχι μόνο οι υποθέσεις και η δικαστική τους εξέλιξη, όχι μόνο πληροφορίες από την έρευνα των αστυνομικών, αλλά και συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις και μάλιστα από το 2008 και μετά.

  Οι υποθέσεις και τα ονόματα δεν περιορίζονται φυσικά στην Αθήνα αλλά αφορούν όλη την Ελλάδα, με ειδική αναφορά να υπάρχει και για τη Μύκονο, όπου τα τελευταία χρόνια έγινε προνομιακός χώρος δράσης για συγκεκριμένα κυκλώματα και ομάδες κακοποιών.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, εκτός από αναλυτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη μίας μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο άμεσης συνεργασίας εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος.

  Η υπόθεση στα Γλυκά Νερά

  Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

  Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία, όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση. Αυτό θεωρείται επιτακτικό και για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξετάζονται άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.

  Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη και εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία περιλαμβάνονται και σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, (όπως αυστηροποίηση ποινών, κλ.π.).

  Όλοι έχουν φάκελο στην Ασφάλεια

  Το υπόμνημα που παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Εισαγγελέα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 500 ονόματα και όλοι αυτοί οι σκληροί κακοποιοί έχουν συλληφθεί πολλές φορές από την Αστυνομία, αλλά ορισμένοι τουλάχιστον, μετά από σύντομη παραμονή στις φυλακές αποφυλακίστηκαν και συνέχισαν τη δράση τους. Αλλοι αφού προφυλακίστηκαν αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι και δεν έχουν καν περάσει από δίκη.

  Ο φάκελος περιλαμβάνει και όλες τις δικογραφίες, με τον υπουργό να καταθέτει αίτημα όχι απλώς να γίνει έρευνα και από τη Δικαιοσύνη, αλλά και να γίνει συσχέτιση των υποθέσεων ώστε να σχηματιστούν ολοκληρωμένες δικογραφίες.

  Αναμένεται μάλιστα να διαταχθεί προκαταρκτική και να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, που θα εποπτεύει τις έρευνες. Οι πληροφορίες από το υπουργείο θέλουν προσεχώς να αναβαθμίζεται πλήρως η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, ώστε να μπει τέλος στη δράση των συμμοριών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ