Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 17:01

  ΣτΕ: Νέο δικαστικό "πράσινο" φως για την εξέλιξη του Ελληνικού

  ΣτΕ: Νέο δικαστικό "πράσινο" φως για την εξέλιξη του Ελληνικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μια ακόμα δικαστική απόφαση που δείχνει τον δρόμο της υλοποίησης της επένδυσης του Ελληνικού, εξέδωσε το Συμβούλιο Επικρατείας, δίνοντας το πράσινο φως στα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου.

  Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου στην περιοχή του Ελληνικού Αττικής είχαν δασικό χαρακτήρα, και ζητούσαν την ακύρωση των πράξεων των δασικών αρχών, οι οποίες έκριναν το αντίθετο.

  Η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας επισημαίνει ότι όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης εξοπλισμένης με το τεκμήριο νομιμότητας, η περιοχή αυτή δεν διέπεται, πλέον, από τη δασική νομοθεσία.

  Επισημαίνουν μάλιστα πως "δεν υπήρχε νόμιμη ευχέρεια χαρακτηρισμού της έκτασης του τέως αεροδρομίου ως δασικής, ακόμη και αν ορισμένα τμήματά του, όπως αυτό στις τέως εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διατηρούσε τη βλάστησή του, αφού και αυτή θα μπορούσε να είχε απομακρυνθεί αν το είχαν επιβάλει οι ανάγκες της λειτουργίας του αεροδρομίου".

  Ακόμη, η πλειοψηφία, επισημαίνει ότι "δεν αποκλείεται αλλαγή προορισμού δασικής έκτασης με σκοπό την εφαρμογή χωροταξικού σχεδίου, που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα".

  Η μειοψηφία

  Στον αντίποδα, η μειοψηφία έξι δικαστών εξέφρασε την άποψη, ότι όσες από τις εκτάσεις του Ελληνικού είχαν διατηρήσει τη δασική τους βλάστηση, υπήχθησαν στη δασική προστασία κατά το Σύνταγμα, παρά την απαλλοτρίωσή τους για τη λειτουργία του αεροδρομίου, έστω και αν αυτό συνέχισε να λειτουργεί. Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτές, ήταν αναγκαία σχετική πράξη των δασικών οργάνων, η οποία προϋπέθετε το χαρακτηρισμό τους ως δασικών ή μη, ακόμη και αν η επέμβαση επιβαλλόταν από προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Κωνσταντάτος: Η επένδυση του Ελληνικού θα δεκαπλασιάσει τα έσοδα του δήμου μας, σε 7 εβδομάδες οι υπογραφές

  * Mohegan: Το 2025 - 2026 η ολοκλήρωση της κατασκευής του καζίνο στο Ελληνικό

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ