Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 08:46

  Εμβόλια, self test, πρωτόκολλα - Το "τρίγωνο" ασφάλειας για την επιστροφή στην κανονικότητα

  Εμβόλια, self test, πρωτόκολλα - Το "τρίγωνο" ασφάλειας για την επιστροφή στην κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μέσα από ένα τρίγωνο ασφάλειας, το οποίο ξεκινά από τη διεύρυνση των εμβολιαστικών κύκλων, περνά από τα εκατομμύρια τεστ αυτοδιάγνωσης και ολοκληρώνεται στα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα εικοσιτετράωρο σε σκηνικό κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας.

  Μετά από σχεδόν έξι μήνες απαγορεύσεων, που άλλοτε αίρονταν και άλλοτε επανέρχονταν στο προσκήνιο, για να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας στην κοινότητα, η κυβέρνηση υιοθετεί έναν οδικό χάρτη, που έχει ως στόχο να μην υπάρχουν…πισωγυρίσματα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επανέρχεται στο…πράσινο.

  "Τα ανοίγματα, γίνονται σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, με αυστηρή επιτήρηση. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε. Υπάρχει μία αισιοδοξία, η οποία είναι λογική μετά από τόσους μήνες περιορισμών. Πρέπει, ωστόσο, να προσέχουμε.

  Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων, οι οποίες όρισαν το δρόμο προς τη νέα καθημερινότητα, που σηκώνει αυλαία από αύριο το πρωί.

  Μέγιστο "όπλο" σε αυτήν την κίνηση, μέγιστος "σύμμαχος", όπως επισημαίνουν συχνά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και στελέχη της κυβέρνησης, είναι η επιτυχία της επιχείρησης "Ελευθερία".

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, η Ελλάδα πέτυχε να είναι στην πρώτη θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό ακόμη και σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες, ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, αφήνοντας πίσω της μέλη του G7 και του G20.

  Όπως, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία. "Στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμοί. Περίπου 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

  εεςτετ

  Με βάση τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί προβλέπεται ότι έως το τέλος Μαΐου η εμβολιαστική κάλυψη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, θα βρίσκεται τουλάχιστον στο 70%", επισημαίνουν παράγοντες της κυβέρνησης.

  Τα ορόσημα προς την επιστροφή

  Το κύμα του ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που γίνεται πράξη από την Παρασκευή, είναι το πλέον ισχυρό των τελευταίων εβδομάδων. Μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, της εστίασης και την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης για τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων:

  - Αύριο ανοίγουν ο τουρισμός και τα μουσεία.

  - Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

  - Στις 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι.

  - Στις 28 Μαΐου επιτρέπονται ξανά τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Εντός του Ιουνίου, παράλληλα, θα ακολουθήσει το άνοιγμα των εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους (με ανώτατο όριο τα 100 άτομα) ενώ από αύριο η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις δώδεκα και μισή το βράδυ και καταργούνται η υποχρέωση αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο 13033 και 13032, αλλά και οι περιορισμοί στις υπερτοπικές μετακινήσεις. Ειδικά στο επίπεδο των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, τα πρωτόκολλα ασφάλειας είναι αυτά που ορίζουν το πλαίσιο της στρατηγικής. Έτσι:

  - Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση διαγνωστικών τεστ.

  - Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά τίθεται σε εφαρμογή η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού. Ανεξάρτητα εάν το ταξίδι θα πραγματοποιείται ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς, οι ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και να ταξιδεύουν 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε να προσκομίσουν  αρνητικό τεστ (PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self-test 24 ωρών). Εναλλακτικά, θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να έχουν παρέλθει δύο μήνες από τη νόσηση και σε βάθος έως εννέα μηνών από την ασθένεια. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ