Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 08:24

  Περισσότερη "φυλακή" για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων μετά τα Γλυκά Νερά

  Περισσότερη "φυλακή" για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων μετά τα Γλυκά Νερά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα ευρύ πλέγμα αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα αλλά και στην ποινική αντιμετώπιση των δραστών ειδεχθών εγκλημάτων, που πλέον θα περνούν περισσότερο χρόνο στις φυλακές, αναμένεται να εισηγηθεί το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού κώδικα υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάϊν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον σύζυγό της και το 11 μηνών παιδάκι της.

  Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωστας Τσιάρας, εξήγγειλε χθες από το Φόρουμ των Δελφών, πως η Επιτροπή πιθανόν θα κινηθεί στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 στα 4/5, γεγονός που ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής.

  Τι σημαίνει

  Ουσιαστικά τι σημαίνει αυτό: Για τα κακουργήματα ο κρατούμενος για να θεμελιώσει δικαίωμα αποφυλάκισης απαιτείται να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής (πραγματικά και μεροκάματα) με την προϋπόθεση ότι έχει μείνει πραγματικό χρόνο στις φυλακές τα 2/5 της ποινής.

  Παράδειγμα: Αν για μια κακουργηματική ληστεία επιβληθεί ποινή 15 ετών, ο δράστης σήμερα θα αποφυλακιστεί αν έχει εκτίσει – πραγματικά και πλασματικά δηλαδή μεροκάματα- τα 3/5 , δηλαδή 9 χρόνια. Από αυτά τα 2/5 δηλαδή τα 6 χρόνια θα πρέπει να είναι πραγματική φυλάκιση.

  Αυτό το 2/5 θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη, 3/5 και ο κρατούμενος θα χρειάζεται στην ίδια υπόθεση πραγματική παραμονή στις φυλακές 9 χρόνια συν 1/5 ακόμα σε πλασματικό χρόνο (μεροκάματα). Συνολικά 4/5 της ποινής.

  Γιατί γίνεται

  Η συζήτηση κυρίως έχει να κάνει με την αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δράστες τέτοιων εγκλημάτων, κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θανατηφόρο αποτέλεσμα αφού ήδη σε τέτοια περίπτωση προβλέπεται η επιβολή ισόβιας κάθειρξης με ελάχιστο χρόνο πραγματικής παραμονής στις φυλακές τα 16 χρόνια.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα ισχύσει για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (σε περίπτωση που δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη) και συγκεκριμένα:

  ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, σεξουαλικά εγκλήματα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η στόχευση είναι να αποτραπεί το φαινόμενο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να παραμένουν ένα μικρό διάστημα στις φυλακές και εν συνεχεία να αποφυλακίζονται και να συνεχίσουν την ίδια βίαιη δράση.

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του άρθρου του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την διαζευκτική δυνατότητα επιβολής της ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας ή τουλάχιστον 10 ετών (εώς 15 δηλαδή) ακόμα και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού.

  Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία μέχρι τώρα δικαστική απόφαση, συνεπώς, θεωρούν πως δεν χρειάζεται αλλαγή. Δεν υπάρχει επίσης ακόμα σκέψη για αύξηση του πραγματικού χρόνου στις φυλακές για την επιβολή ισόβιας κάθειρξης που σήμερα είναι τα 16 χρόνια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ