Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 18:48

  To Ελεγκτικό Συνέδριο μηδένισε πρόστιμο που επιβλήθηκε σε νοσοκόμα για αλλοίωση πτυχίου

  To Ελεγκτικό Συνέδριο μηδένισε πρόστιμο που επιβλήθηκε σε νοσοκόμα για αλλοίωση πτυχίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε "εξαφάνιση" του καταλογισμού προστίμου 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε βάρος νοσοκόμας για την αλλοίωση του βαθμού του πτυχίου της, με βάση το οποίο διορίστηκε στο νοσοκομείο το οποίο εργάστηκε επί 13 χρόνια προχώρησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Ειδικότερα, η νοσηλεύτρια υπέβαλε αίτημα συμμετοχής της σε διαγωνισμό για προσλήψεις συγκεκριμένου νοσοκομείου. Στο πλαίσιο αυτό, προσκόμισε αντίγραφο του πτυχίου της από τη Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων, με γενικό βαθμό 20 "άριστα" και τον Αύγουστο του 2000 διορίστηκε. Όμως, το 2013 σε έλεγχο νομιμότητας των πτυχίων του προσωπικού διαπιστώθηκε ότι το αντίγραφο του πτυχίου της ήταν παραποιημένο ως προς τον βαθμό που έφερε, καθόσον η ίδια είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή με βαθμό 14,33 "καλώς" και το παραποιημένο πτυχίο ανέγραφε βαθμό 20 "άριστα".

  Τον Απρίλιο του 2014 με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, ανακλήθηκε ο διορισμός της και δύο μήνες μετά καταλόγισε σε βάρος της το ποσό των 179.014 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών της που έλαβε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που εργάσθηκε στο νοσοκομείο.

  Μείωση

  Το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ΄ αρθμ. 39/2019 απόφασή του, εφαρμόζοντας τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η νοσηλεύτρια όλα αυτά τα χρόνια "εκτέλεσε τα καθήκοντα της θέσης της με συνέπεια και επάρκεια κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου σύμφωνα με τις οικείες εκθέσεις αξιολόγησης και ότι το νοσοκομείο επωφελήθηκε των υπηρεσιών της", μείωσε το ποσό του καταλογισμού από 179.014 ευρώ σε 50.000 ευρώ.

  Ωστόσο, η νοσηλεύτρια άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ολομέλειά του έκρινε ότι ο καταλογισμός, έστω και μειωμένος στο ποσό των 50.000 ευρώ, "δεν επιτυγχάνει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ του σκοπού που υπηρετεί (αποκατάσταση της δημοσιονομικής νομιμότητας εξαιτίας της αναδρομικής ανατροπής της υπαλληλικής σχέσης) καθόσον αφ’ ενός μετατρέπει την ανάκληση του διορισμού σε κύρωση, αφ’ ετέρου άγει σε πλουτισμό του νοσοκομείου σε βάρος της περιουσίας της".

  Έτσι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία ακύρωσε την καταλογιστική πράξη του νοσοκομείου σε βάρος της νοσηλεύτριας, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί ο καταλογισμός.

  Π. Στάθης 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ