Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 11:06

  Θέμα αύξησης του χρόνου παραμονής στις φυλακές για δράστες βίαιων εγκλημάτων φέρνει η υπόθεση των Γλυκών Νερών

  Θέμα αύξησης του χρόνου παραμονής στις φυλακές για δράστες βίαιων εγκλημάτων φέρνει η υπόθεση των Γλυκών Νερών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Πραγματική έκτιση ποινής, με αύξηση του ορίου παραμονής στις φυλακές από τα 2/5 που ισχύει στα 3/5 ή και τα 4/5, φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάϊν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον σύζυγό της και το 11μηνών παιδάκι της. 

  Η συζήτηση που γίνεται αφορά την αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δράστες τέτοιων εγκλημάτων, κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θανατηφόρο αποτέλεσμα αφού ήδη σε τέτοια περίπτωση προβλέπεται η επιβολή ισόβιας κάθειρξης με ελάχιστο χρόνο πραγματικής παραμονής στις φυλακές τα 16 χρόνια. 

  Μάλιστα, μιλώντας πριν λίγο στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και εκείνος τον ενημέρωσε ότι πρόθεσή τους είναι μαζί με τις αλλαγές που θα προτείνουν σε λίγες μέρες, και η αυστηροποίηση της έκτισης ποινής (για ειδεχθή εγκλήματα), ώστε το ελάχιστο που θα εκτείουν να πάει από τα 2/5 της ποινής στα 4/5 προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα αποφυλάκισης. Είπε ότι αυτό θα ενισχύσει το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. 

  4/5

  Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αφορά τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στις φυλακές για αδικήματα βίαια, όπως π.χ ληστείες ή σεξουαλικά εγκλήματα, με δεδομένο ότι το ισχύον σύστημα αναφέρεται σε έκτιση 2/5 της ποινής ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα να ζητήσουν να αποφυλακιστούν με όρους. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να παραμένουν ένα μικρό διάστημα στις φυλακές και εν συνεχεία να αποφυλακίζονται και να συνεχίσουν την ίδια βίαιη δράση. 

  Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση θα είναι στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 στα 3/5 ή στα 4/5, γεγονός που ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής. 

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του άρθρου του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη διαζευκτική δυνατότητα επιβολής της ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας ή τουλάχιστον 10 ετών (έως 15 δηλαδή) ακόμα και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία μέχρι τώρα δικαστική απόφαση, συνεπώς, θεωρούν πως δεν χρειάζεται αλλαγή. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Επικηρύχθηκαν από την ΕΛΑΣ οι δολοφόνοι - Αμοιβή 300.000 ευρώ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ