Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 21:14

  Δ. Αλικάκος - N. Γιάνκοβιτς: Η παραπληροφόρηση στοίχισε ανθρώπινες ζωές στην πανδημία

  Δ. Αλικάκος - N. Γιάνκοβιτς: Η παραπληροφόρηση στοίχισε ανθρώπινες ζωές στην πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ψευδής είδηση και η παραπληροφόρηση στην κρίση της πανδημίας έχει στοιχίσει και έχει απειλήσει ανθρώπινες ζωές, ήταν το κοινό συμπέρασμα των πάνελ των ομιλητών στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  "Η κρίση της πανδημίας έγινε κρίση παραπληροφόρησης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης των Ellinika Hoaxes. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία είναι ένα κενό το οποίο ανέδειξε η πανδημία.

  Την ίδια άποψη εξέφρασε η Nina Jankowicz, Disinformation Fellow, Wilson Center, USA. "Χρειαζόμαστε λύσεις νομοθετικού περιεχομένου" τόνισε, προσθέτοντας ότι πολλές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους προστασίας εναντίον της παραπληροφόρησης. "Η παραπληροφόρηση είναι καταστρεπτική για τη δημοκρατία," τόνισε η κ. Jankowicz.

  Η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από την επίδραση της εικόνας και του videο. "Τα social media" όπως ανέφερε ο Mounir Ibrahim, Vice President of Strategic Initiatives, Truepic "μεταφέρουν εικόνες και βίντεο με απίστευτη ταχύτητα".

  Το θέμα της παραπληροφόρησης στον καιρό της πανδημίας έτυχε μιας άλλη προσέγγισης από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Χρήστο Φραγκονικολόπουλο. 

  Η παραπληροφόρηση εντάχτηκε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της υπερίσχυσης των παγκοσμίων δυνάμεων.

  Παγκόσμιες δυνάμεις όπως Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν στην παραπληροφόρηση, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα εμβολίων που είχαν παράξει για λόγους παγκόσμιου ανταγωνισμού και ισχύος, τόνισε ο καθηγητής.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ