Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 07:42

  Μείωση διασωληνωμένων, σταθεροποίηση των εισαγωγών: Τι άλλο περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι

  κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Βίκυς Κουριμπίνη

  Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στον αριθμό των διασωληνωμένων- αν και ακόμη παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφτασαν τους 728, ενώ τα ποσοστά πληρότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην επικράτεια, μετά από τρεις μήνες, έπεσαν κάτω από το 80%.

  Και οι εισαγωγές σταθεροποιούνται κάτω από τις τετρακόσιες. Στις 7 Μάιου πιο συγκεκριμένα ήταν 371 και 513 τα εξιτήρια.

  Οι ειδικοί ανέμεναν τη μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, είκοσι περίπου ημέρες μετά τα πρώτα σημάδια περιορισμού των νέων διαγνώσεων, εξηγούν όμως πως η αποκλιμάκωση θα είναι αργή. Από τους κρίσιμους δείκτες που κοιτούν είναι ο δείκτης θετικότητας στα τεστ που γίνονται καθημερινά, όπως και το βαθμό διασποράς, που παραμένει κάτω από τη μονάδα.

  Είναι δύο δείκτες που θα παρακολουθούν καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα και όσο λαμβάνονται αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

  Η εξέλιξη των δεικτών

  Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων, όπως αποτυπώνεται στην 47η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 22 – 28 Απριλίου, διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.417 κρούσματα, από 2.793 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση -13,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 47,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 13,4% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

  Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης  Rt εκτιμάται στις 28 Απριλίου σε 0,97, από 0,96 την προηγούμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε περαιτέρω σε 4,58% (το 7ήμερο 19-25 Απριλίου), από 4,98% το προηγούμενο 7ήμερο.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 75,6 (από 82,6 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 805 (από 831 στην προηγούμενη έκθεση).

  Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (27/4/2021), η Ελλάδα με 976 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους βρίσκεται  στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

  Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 1.532 Ο ρυθμός διπλασιασμού[1] των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 75 ημέρες (αμετάβλητος σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση) και  των θανάτων σε 111 (από 110 ημέρες).

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ