Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Μαϊ-2021 11:16

  Ο ανακριτής ολοκλήρωσε τη δικογραφία για το Μάτι - Σοκαριστικά ηχητικά δείχνουν πως "όλοι ήξεραν για τους νεκρούς"

  Ο ανακριτής ολοκλήρωσε τη δικογραφία για το Μάτι - Σοκαριστικά ηχητικά δείχνουν πως "όλοι ήξεραν για τους νεκρούς"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στο στάδιο της αξιολόγησης του υλικού της ογκώδους δικογραφίας, προκειμένου να αποφανθεί  η Δικαιοσύνη για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των κατηγορουμένων, μπαίνει η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018, που οδήγησε στον θάνατο 102 συνανθρώπους μας.

  Η δικογραφία που σχημάτισε με επίπονο αγώνα ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης διαβιβάστηκε ήδη από τον ίδιο στο δικαστικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας το πέρας της ανάκρισης, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών και βέβαια την τριπλή άρνηση της Εισαγγελίας στο αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής ποινικής σε βαθμό σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά.

  Η γνώση της ύπαρξης νεκρών

  Από τη δικογραφία, πέραν των άλλων, προκύπτει (απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες)  ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες  γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων  από τους 102 νεκρούς  πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι καταγραφές αυτές προήλθαν από την κατάσχεση από τον κ. Μαρνέρη του  επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

  Από τις συνομιλίες αυτές διαφαίνεται ξεκάθαρα όχι μόνο η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού  εκείνες τις ώρες αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες  γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων  από τους 102 νεκρούς  πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς έμειναν καθηλωμένα.

  Την ώρα της σύσκεψης

  Συγκεκριμένα, σε συνομιλία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συσκεψη,  αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:

  - Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε  σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

  - Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε  παραλάβει έναν. Υπάρχουν  και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε  σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το  ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα  που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

  -Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

  -Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.

  -Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

  "Έχει νεκρούς"

  Το χάος που επικρατούσε τις ώρες τις πυρκαγιάς καταδεικνύει μια ακόμη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η συνομιλία αυτή είναι μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του. "Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται… Έχει νεκρούς…." ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του. Η γυναίκα απαντώντας στον γιο της τον ενημερώνει πως  γνωρίζει  πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί είπαν στην τηλεόραση  ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί ."Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν", είναι απάντηση που λαμβάνει από το παιδί της.

  Σε άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται  να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους με τα εξής λόγια: "Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από τον Νέο Βουτζά  ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…".

  Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων. Από αυτές προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης  Ιουλίου 2018  δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και μένουν ακινητοποιημένα για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ