Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 16:29

  Κορονοϊός: Ένας στους τρεις άνω των 70 ετών δεν εμβολιάζεται - Αποκαλυπτικά στοιχεία του ECDC για την Ελλάδα

  Έρχεται σύσταση για τα εμβόλια AstraZeneca - J&J: Να μην τα κάνουν έγκυες και γυναίκες που σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποκαλυπτική για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ανά ηλικιακή ομάδα, είναι η έκθεση του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), στην οποία περιγράφεται ο χάρτης των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. σύμφωνα με το thetoc.gr. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Ελλάδα προκύπτει σαφώς ότι οι 70 και άνω- ενώ μπορούν εδώ και μήνες- αρνούνται να εμβολιαστούν.

  Με άλλα λόγια, η Ελλάδα κλείστηκε μέσα και επέβαλε lockdown, η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση, επιχειρήσεις έκλεισαν και δουλειές χάθηκαν για να σωθούν οι ηλικιωμένοι... και ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

  Τα στοιχεία συνοδεύονται από την ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ το 25% των πολιτών της έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση.

  Σπεύδουν οι νεότεροι - Χαμηλότερα ποσοστά στους 70άρηδες και 80άρηδες
  Στους χάρτες του ECDC φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν γοργά, όμως οι πιο ευαίσθητες ηλικίες, αυτές των 60 ετών και άνω, και κυρίως τα άτομα των 70 και 80 ετών δεν έχουν ανταποκριθεί όσο θα έπρεπε στους εμβολιασμούς καθώς τα ποσοστά κυμαίνονται κοντά στο 60%.

  Αντιθέτως, μαζικότερη -παρά το μικρό χρονικό διάστημα που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες- είναι η συμμετοχή των νεότερων ηλικιών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, δηλαδή στις ηλικίες των πολτικών έως 49 ετών. Μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα από 25 έως 49 ετών φτάνει στο 5,9%, ενώ από 50 έως 59 ετών έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας το 11%.

  Όπως σημειώνεται στους σχετικούς πίνακες, στη χώρα μας, οι νεαρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες σπεύδουν να εμβολιαστούν, εν αντιθέσει με τους άνω των 60 ετών, που παραμένουν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά.

  Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα:

  - Οι άνω των 80 ετών σε ποσοστό 62,8%
  - Οι 70-79 σε ποσοστό 63,4%
  - Οι 60-69 ετών σε ποσοστό 45,3%
  - Οι 50-59 σε ποσοστό 11%
  - Οι 25-49 ετών σε ποσοστό 5,49%
  - Οι ηλικίες 18-24 ετών σε ποσοστό 1,2%

  Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με το γεγονός ότι αντίθετα με την πλατφόρμα για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, που έχει ανοίξει εδώ και καιρό, η πλατφόρμα για τους 30άρηδες άνοιξε τη Μ. Τρίτη 27/4. Για τους 40-44 ετών άνοιξε τη Μ. Τετάρτη και για τους 45-49 ετών το Μ. Σάββατο. Τέλος, για τις ηλικίες 50-54 η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 24 Απριλίου.

  Συνολικότερα, στις υψηλότερες θέσεις στους εμβολιασμούς των νέων είναι η Ουγγαρία με 34,4% και η Μάλτα με 25,6%. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κύπρο με 4,1%.

  Όσον αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, στην Ιρλανδία και την Ισπανία οι άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 100%.

  123

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ξεπεράσαμε τους 150 εκατ. εμβολιασμούς

  "Ο εμβολισμός επιταχύνεται σε ολόκληρη την ΕΕ: Μόλις ξεπεράσαμε τους 150 εκατ. εμβολιασμούς. Το 25% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολιασμού" αναφέρει η ανάρτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο twitter.

  Για το τείχος ανοσίας, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι "θα έχουμε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουμε το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών έως τον Ιούλιο".

  Γεωργιάδης: "Οι νέες γενιές είναι άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωη τους στα χέρα τους"

  "Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων υγειονομικών στην Ευρώπη", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς το "ντροπή".

  Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το ποσοστό υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το 62,5 %. "Είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, ειναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει.", τόνισε.

  Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, ενώ σημείωσε ότι αντίθετα οι νέες γενιές "φαίνονται άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωη τους στα χέρα τους και εμβολιάζονται".

  Όπως είπε ο ίδιος, "στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%", σημειώνοντας ότι "στις ΜΕΘ 8 στους 10 ειναι μη εμβολιασμένοι" και πρόσθεσε ότι "το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι πολύ καλά οργανωμένο".

  Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη "η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν πέσει η πανδημία και η πανδημία δεν μπορεί να πέσει αν δεν εμβολιαστούμε", ενώ σημείωσε ότι "στο οπολοστάσιο για τους εμβολιασμούς μπαίνει και το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon", το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει στο να εμβολιαστούν και άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο.

  "Ήρθε η ώρα να εμβολιαστούμε", τόνισε, και σημείωσε ότι "με τα χθεσινά νούμερα έχουν γίνει 3.285.000 εμβολιασμοί – οχι εμβολιασθέντες", ενώ υπογράμμισε ότι "στόχος είναι να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα".

  Δερμιτζάκης: Είναι σαν να λένε δεν θέλω να λύσω ένα πρόβλημα

  "Χρειαζόμαστε το 80%-90% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας για τον κορονοϊό, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

  Όσον αφορά στα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο καθηγητής εξέφρασε την απορία του για αυτό, υπογραμμίζοντας πως ακόμη κι η συζήτηση για παρενέργειες η οποία είναι υπερβολική, δεν αφορά καν σε αυτές τις ηλικίες.

  "Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω", είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ