Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Απρ-2021 13:42

  Σε "Σωτηρία" και "Αττικόν" οι κλινικές μελέτες του ισραηλινού φαρμάκου για τον κορονοϊό

  Οι εξελίξεις των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για τον κορονοϊό στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Αρμπέρ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής, Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο, Ιτσίλοβ, του Τελ Αβίβ.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

  Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - δύο στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και ένα στο ΠΓΝ "Αττικόν".

  Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ. 

  Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Νετανιάχου. 

  Ο διάλογος των κυρίων Μητσοτάκη, Αρμπέρ και Τσιόδρα έχει ως εξής:

  -Κ. Μητσοτάκης: Πείτε μου πως εξελίσσεται η μελέτη;

  -Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια  πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα.

  -Κ. Μητσοτάκης: Πόσα είναι τα νοσοκομεία που συμμετέχουν;

  -Σ. Τσιόδρας: Προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Αττικόν" και το νοσοκομείο "Σωτηρία". Έχουμε δύο τμήματα στο "Σωτηρία" και ένα στο "Αττικόν". Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Αρμπέρ, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση.

  -Κ. Μητσοτάκης: Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της "Φάσης 1" της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ.  Νετανιάχου είπε "Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή".  Σας τηλεφώνησε και είμαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη "Φάση 2" της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα.

  -Ν. Αρμπέρ: Ναι το συζητήσαμε ήδη. Όπως συζητήσαμε και με τον καθηγητή θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες - αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις.  Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό
   
  Διαβάστε ακόμη: 

  * Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό που ανακάλυψε το φάρμακο για τον κορονοϊό

  * Ξεκινά στην Ελλάδα η κλινική μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid-19

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ