Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 07:36

  Τι θα "ζυγίσουν" οι λοιμωξιολόγοι για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

  Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του εμπορίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Σε μεγάλο γρίφο εξελίσσεται το εάν οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το πράσινο φως για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, που αυτομάτως θα σημάνει και τη δυνατότητα για εορτασμό των ημερών του Πάσχα και εκτός αστικών κέντρων. Η εξίσωση είναι δύσκολη και μετά την πρώτη αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας την Τετάρτη, οι αποφάσεις από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ληφθούν εκτός απροόπτου την Παρασκευή. Θα εξεταστεί και το πιθανό άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

  Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, τα ποσοστά θετικότητας και ο δείκτης μεταδοτικότητας, οι αριθμοί εισαγωγών και διασωληνώσεων είναι μερικά από τα στοιχεία που θα εξετάσουν οι ειδικοί. Την ίδια ώρα, θα φανεί μέσα στην εβδομάδα εάν έχει υπάρξει επίπτωση στην εξάπλωση της επιδημίας από το άνοιγμα των Λυκείων και του λιανεμπορίου. 

  Η πίεση στο σύστημα υγείας που επιμένει, ενώ ο αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών δεν αποτελούν πάντως όμως λένε οι ειδικοί καλές ενδείξεις για άρση των περιορισμών. Σημειώνεται πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 841.

  Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα

  Σύμφωνα με την 45η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 – 14, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τεστ, σταθεροποίηση τoυ δείκτη Rt και μείωση του δείκτη θετικότητας. Επιπλέον, καταγράφεται μείωση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και αύξηση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

  Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των συνολικών ημερησίων τεστ διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 53.005, από 48.924 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 8,3%. Την τελευταία εβδομάδα, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 16.027 ημερήσια PCR τεστ και 36.978 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 371.036). Επιπλέον, στο διάστημα 11 -14 Απριλίου διενεργήθηκαν 254.157 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 14 Απριλίου σε 0,98, από 0,96 την προηγούμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν ότι ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε σε 5,47% (για το 7ήμερο 5 – 11 Απριλίου), από 6,37% το προηγούμενο 7ήμερο.

  Επιπρόσθετα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.746 κρούσματα, από 3.054 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση κατά 10,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 13,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 75,4 (από 73,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 809 που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας (από 749 στην προηγούμενη έκθεση).

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 86% (από 83% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 90% και 90% αντίστοιχα (από 93% και 79% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Σύμφωνα τέλος με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (13/4/2021), η Ελλάδα με 868 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.459. Ο ρυθμός διπλασιασμού1 των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 79 ημέρες (από 90 ημέρες) και των θανάτων σε 109 (από 106 ημέρες).

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ