Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 07:45

  Πόσα έσοδα περιμένουμε φέτος από τον τουρισμό

  Πόσα έσοδα περιμένουμε φέτος από τον τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Στο 40-50% των εσόδων του 2019 τοποθετεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος τον πήχη των φετινών εισπράξεων από τον τουρισμό.

  Αυτό πραγκτικά σημαίνει πως τα έσοδα προβλέπεται να κυμανθούν από 7,5 έως 9 δισ. ευρώ. Συμμετέχοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και του  IOBE με θέμα "Τάσεις και προοπτικές στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία" εξήγησε πως με τα σημερινά δεδομένα είμαστε πιο κοντά στα 7,5 δισ., αλλά οι εξελίξεις είναι δυναμικές . Δηλαδή όπως είπε δεν αποκλείεται να πάμε και στο πιο υψηλό σημείο. "Και βέβαια το 2022 να πάμε στο επίπεδο του  2019", όταν ο τουρισμός είχε φέρει στο ταμείο 18,2 δισ., σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

  Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, όμως η έναρξη της ταξιδιωτικής ροής φαίνεται να τοποθετείται από τον Ιούνιο και μετά. Θεωρείται επίσης πως η σεζόν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα τραβήξει μέχρι το τέλος του έτους.

  "Ενάμιση  πριν ήμασταν πολύ μακριά από την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Μιλάγαμε για διασύνδεση τουρισμού  πολιτισμού και γαστρονομίας και μιλάγαμε για συνέργιες.

  Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις αυτές φέτος και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιταχύνει έργα. Άρα θα δούμε βελτίωση των υποδομών, θα δούμε καλύτερες προϋποθέσεις για επέκταση της σεζόν, θα δούμε πρωτοβουλίες για διασύνδεση με άλλους τομείς, αλλά και προϊόντα ε μεγαλύτερη υπεραξία" σημείωσε.

  Υπενθυμίζεται πως πέρσι λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν  μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019.Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7,375 εκατ. ταξιδιώτες.

  Αντίστροφη μέτρηση για σεζόν και μετακινήσεις

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η τουριστική σεζόν για την Ελλάδα ξεκινά στις 14 Μαΐου. Προκειμένου να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας, θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος είτε να έχει περάσει αρνητικό τεστ ή να έχει αναρρώσει από κορονοϊό. Θα υπάρχουν επίσης δειγματοληπτικά και στοχευμένα τεστ στα σύνορα.

  Οι εξελίξεις τρέχουν και στο επίπεδο των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ευρώπης. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021