Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 13:01

  Γιάννος Παπαντωνίου: Σε συμπληρωματική απολογία για την υπόθεση των €2,5 εκατ. της σύμβασης των φρεγατών

  Γιάννος Παπαντωνίου: Σε συμπληρωματική απολογία για την υπόθεση των €2,5 εκατ. της σύμβασης των φρεγατών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή του με όρους ο Γιάννος Παπαντωνίου βρίσκεται και πάλι ενώπιον της ανακρίτριας αφού κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία σχετικά με το ξέπλυμα των 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως "δώρο" από την "THALES NEDERLAND B.V.” ώστε να βάλει την υπογραφή του στη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του πολεμικού μας Ναυτικού.

  Η κλήση του ιδίου όσο και της συζύγου και συγκατηγορούμενής του Σταυρούλας Κουράκου έγινε γιατί ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική ανάκριση που είχε διατάξει τον Απρίλιο του 2020 με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

  Οι δικαστές δεν είχαν καταλήξει τότε στο εάν θα έπρεπε ή όχι ο πρώην υπουργός και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να παραπεμφθούν σε δίκη. Και αυτό γιατί έκριναν πως έπρεπε να γίνουν περαιτέρω ανακριτικές πράξεις καθώς στο κατηγορητήριο δεν περιγραφόταν με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2.835.197, 05 ελβετικών φράγκων (2.437.962 ευρώ). Έτσι η ανακρίτρια στην οποία επέστρεψε η δικογραφία προσδιόρισε ΄την δωροδοκία ως το βασικό αδίκημα που οδήγησε στο ξέπλυμα κι όχι την απιστία που αρχικώς του είχε αποδοθεί.

  Η δήλωση

  Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου κι ενώ πήρε προθεσμία για τις 22 Απριλίου, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:

  "Η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό την κυρία Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας  και του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία ελέγχου. Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω και τέσσερα χρόνια. Είναι όμως ευτύχημα ότι η σημερινή ανακρίτρια μας κάλεσε με τη σύζυγό μου σε συμπληρωματική απολογία που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Και το μόνο το οποίο ζητώ είναι και το ζητώ επίμονα  είναι δικαίωση και μια συγνώμη. και κυρίως να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη. εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη  επειδή η τεράστια πλειοψηφία με εξαίρεση  ελάχιστους επίορκους δικαστές εκτελεί με πάθος και εντιμότητα το καθήκον της στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσα υποστήκαμε  αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς."

  Το κατηγορητήριο


  Ειδικότερα, ο Γ.Παπαντωνίου καλείται να απολογηθεί συμπληρωματικά για τη νομιμοποίηση παράνομου περιουσιακού οφέλους ύψους τουλάχιστον 2.835.197, 05 ελβετικών φράγκων το οποίο κατά το κατηγορητήριο αποτελεί μέρος του(τουλάχιστον) συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773, 02 ελβετικών φράγκων της δωροδοκίας του.

  Τα χρήματα αυτά φέρεται να τα έλαβε προκειμένου να προωθήσει τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών με την γαλλική εταιρία και να τα "διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας τα από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ