Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Απρ-2021 08:14

  Αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα, μειώθηκε όμως ο ρυθμός μετάδοσης

  Κορονοϊός - νοσοκομείο 24.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, και τα σημάδια σταθεροποίησης που καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές, αντισταθμίζονται από την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται σε άλλες.

  Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο, στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Στον αντίποδα όμως σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αν και η αυξητική τάση εμφανίζει μία ήπια πτώση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό.

  Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα υπολογίζεται σε 27 χιλιάδες πλέον, από 24.400 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης μετάδοσης έπεσε στο 0,96 από 0,98.

  Η εικόνα της εβδομάδας

  Όπως σημειώνεται στην 44η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 1 – 7 Απριλίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 3.054 κρούσματα, από 2.621 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 16,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 45,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 12,8% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι στις 6 Απριλίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 4.309 στην επικράτεια και σε 1.883 στην Αττική, που αποτελούν τις δεύτερες υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας.

  Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 73,4 (από 63,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 749 (από 739).

  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση σε 83% (από 84% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 93% και 79% αντίστοιχα (από 94% και 85% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Η κατάσταση στα νοσοκομεία

  Στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 530 νέες εισαγωγές την ημέρα. Φάνηκε μία πρώτη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα. Όμως, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, παρά την αύξηση των νέων διαθέσιμων κλινών για COVID-19, η κάλυψη των απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε το 62%.

  Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει σε όλη την επικράτεια και συνολικά έχουμε 85% κάλυψη των κλινών ΜΕΘ-COVID. 

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ