Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 14:32

  Σκέψεις για "άνοιγμα" του εμβολίου της AstraZeneca εθελοντικά σε μικρότερες ηλικίες

  Η AstraZeneca “τρέχει” να προσαρμόσει το εμβόλιό της στις μεταλλάξεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

  Ορατό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, εθελοντικά, και σε μικρότερες ηλικίες, δηλαδή κάτω των εξήντα ετών.

  Είναι μια απόφαση που αναμένεται να λάβει εκτός απροόπτου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδριάζει από το πρωί, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΜΑ, που συνέδεσε το εμβόλιο με σπάνιες παρενέργειες θρομβώσεων.

  Πιθανότατα να επιτραπεί να κάνουν το εμβόλιο σε πρώτη φάση όσοι είναι άνω των 50 ή 55 ετών, που θα δηλώνουν εθελοντικά το ενδιαφέρον τους, ώστε να μην υπάρξουν χαμένες δόσεις, οι οποίοι σημειώνεται ότι θα πρέπει να μην έχουν υποκείμενα νοσήματα.

  Ειδικότερα αναμένεται να υπάρξει μια ξεχωριστή λίστα, όπου θα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους όσοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. 

  Σημειώνεται πως η χώρα αναμένει από 450 χιλιάδες δόσεις του εν λόγω εμβολίου για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η συμμετοχή στο εμβόλιο της AstraZeneca φτάνει το 93%.

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Εν μέσω ανησυχιών των πολιτών για παρενέργειες, αλλά και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αδυνατούν επί του παρόντος να χαράξουν κοινή πορεία στις οδηγίες τους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει σήμερα το πρωί για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να καταλήξει σε μια απόφαση για το πώς θα συνεχιστεί η Ελλάδα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Η Επιτροπή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα κληθεί να σταθμίσει δύο πράγματα. Αφενός την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι δηλαδή τα περιστατικά θρομβώσεων προστίθενται στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας, εκτιμώντας βέβαια ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου από το εμβόλιο παραμένει "θετικό".

  Αφετέρου τις διαφορετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από άλλα κράτη της Ευρώπης που ήδη έχουν θέσει κάποιο ηλικιακό όριο.

  Για παράδειγμα, στην Ισπανία αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών, στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών, η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

  Αλλά και εκτός Ευρώπης, οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer, και όχι αυτό της AstraZeneca, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκαταλείπει το σχέδιό της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca και εξετάζει την επιλογή απόκτησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson.

  Τα σενάρια

  Όπως λένε οι πληροφορίες, και στην περίπτωση της Ελλάδας θα εξεταστεί να μπει κάποιο ηλιακό όριο, με το γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να δηλώνει πάντως πως "δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για διακοπή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο".

  Αγωνία πάντως υπάρχει και σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν αλλαγή ραντεβού και εμβολιαστικού κέντρου για να αποφύγουν το εμβόλιο με της AstraZeneca ή που αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, παρά τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

  Είναι σαφές πάντως πως το εν λόγω εμβόλιο απασχολεί αποκλειστικά σχεδόν όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

  "Γνωρίζετε όλοι ότι τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα απασχολεί, τον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο, το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες, θρόμβωση και θρομβοπενία, και εκδηλώνεται με μία συμπτωματολογία η οποία είναι  από πλευράς κλινικής σημαντική.

   Από πλευράς επιδημιολογικής με τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά δεν είναι τα πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι  περισσότερο συχνό, χωρίς αυτό να είναι  απόλυτο, σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών.

  Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία τα σχετικά με το θέμα και από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά, τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα", δήλωνε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ