Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Μαρ-2021 08:14

  Κρούσματα και εισαγωγές: οι δύο δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα σχολείων και αγοράς

  Νοσοκομείο - κορονοϊός 08.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Δύο κρίσιμους δείκτες θα παρακολουθούν στενά οι λοιμωξιολόγοι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της διασποράς που φάνηκαν την εβδομάδα αυτή θα εξακολουθήσουν να υφίστανται: ο πρώτος είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και ο δεύτερος ο ρυθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

  Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν το επιδημιολογικό φορτίο και τα επιδημιολογικά δεδομένα. "Κυρίως, περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, καθώς γνωρίζουμε ότι θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε κανέναν μας δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες. Έτσι, η βασική στρατηγική είναι να διασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα ξανά σε μερικές εβδομάδες" τόνισε.

  "Οι γενικές αρχές, λοιπόν, περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων. Στις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, καθώς και οι συνθήκες συνωστισμού σε εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται για πολλές ώρες της ημέρας" συμπλήρωσε.

  Τα δεδομένα

  Για πρώτη φορά υπήρξε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από επτά εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας στη χώρα μας. Για πρώτη φορά επίσης, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι  2.500 και η επίπτωση νέων κρουσμάτων στην επικράτεια είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια ανέρχεται στις 23.500.

  Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν καθημερινά κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνολικά στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού ασθενείς ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

  Ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε επιβάρυνση σε ποσοστό 10%. Εντούτοις έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εξιτηρίων.

  Τα self tests

  Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών.

  Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

  Όσοι δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού. Η Κυβέρνηση τέλος θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self-test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

  vicky.kourlibini@capital.gr

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ