Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 07:56

  Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη: Γιατί διαγράφηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε πολίτη για άσκοπη μετακίνηση

  Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη: Γιατί διαγράφηκε πρόστιμο 300 ευρώ σε πολίτη για άσκοπη μετακίνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για καθυστερημένη εξέταση της ένστασης ενός πολίτη που του επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των περιοριοστικών μέτρων οδήγησε – τελικά- στην διαγραφή του.

  Το πρόστιμο επιβλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, με την αιτιολογία της άσκοπης μετακίνησης κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

  Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο για λόγους άσκοπης μετακίνησης, παρόλο που ο πολίτης διέθετε συνοδευτική δήλωση κυκλοφορίας για σωματική άσκηση.

  Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά τον χρόνο επιβολής του προστίμου, ήταν επιτρεπτή από τις 5:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. η δυνατότητα μετακίνησης για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, με τη συνοδευτική δήλωσης κυκλοφορίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ζωτικές ανάγκες των πολιτών.

  Το περιστατικό

  Στο έγγραφο προς την αστυνομία ο Συνήγορος αναφέρει ότι "όπως προέκυψε από το περιεχόμενο της αναφοράς και τα συνημμένα σε αυτήν έγγραφα, ο πολίτης διαμένει στην περιοχή… και στις 06.12.20 και ώρα 12.45 μ.μ. είχε συμπληρώσει δήλωση κυκλοφορίας για σωματική άσκηση. Στις 12.59 μ.μ. του έγινε έλεγχος από αστυνομικά όργανα στην οδό Πατησίων και στο πλαίσιο του ελέγχου, ο πολίτης ρωτήθηκε τον λόγο για τον οποίο κινείται σε εξωτερικό χώρο και ο ίδιος επικαλέστηκε τη σωματική άσκηση, επιδεικνύοντας στα όργανα και τη σχετική δήλωση. Ωστόσο, του επιβλήθηκε διοικητική κύρωση ύψους 300 €, επειδή κρίθηκε ότι κινείται άσκοπα και ο πολίτης υπέβαλε ηλεκτρονικά την από 11.12.20 έγγραφη ένστασή του προς το Γραφείο Παραβάσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, η οποία δεν έχει κριθεί ακόμη από την τριμελή επιτροπή της Υπηρεσίας σας.

  Με την αναφορά του ο… ζήτησε τη συνδρομή της Αρχής, προκειμένου να ακυρωθεί το διοικητικό πρόστιμο, επειδή ο ίδιος δεν παραβίασε τη νομοθεσία περί περιορισμού της κυκλοφορίας’.

  Η απάντηση


  Ωστόσο, στην παρέμβασή του προς τις αρμόδιες αρχές καθοριστικό στάθηκε για τον Συνήγορο πως ο πολίτης σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε το πρόστιμο, υπέβαλε εμπρόθεσμα την ένστασή του, η οποία ωστόσο δεν εξετάστηκε.

  "Σε κάθε περίπτωση επίδοσης πράξης επιβολής προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στην αρμόδια υπηρεσία, στην οποία συγκροτείται τριμελής επιτροπή, που εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει" σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

  Έτσι η αστυνομία απάντησε λίγες μέρες αργότερα πως διαγράφει το πρόστιμο κρίνοντας βάσιμες της αντιρρήσεις.


  Δείτε την επιστολή συνηγόρου στα σχετικά αρχεία δεξιά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ